0 € – 104,99 €

VOCAP Themareeks Leiderschap & Verandering | Deel 2: Academische Sessie | J...

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Vrije Universiteit Brussel

1050 Elsene

Belgium

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Deze sessie is een onderdeel van het VOCAP programma m.b.t. Leiderschap & Verandering.

Een gedetailleerde beschrijving van de reeks vind je op de VOCAP-website.De exacte locatie en het tijdstip worden nog meegedeeld.


Organisatiecultuur: wat is het en hoe kunnen we het managen?

Reeds in 1985 stelde Edgar Schein—een autoriteit op vlak van cultuur en leiderschap—"The only thing of real importance that leaders do is to create and manage culture. If you do not manage culture, it manages you, and you may not even be aware of the extent to which this is happening.” In het deze sessie rond change en leadership gaan we dieper in op de (on)waarheden achter deze claim. Klopt het dat de cultuur van een organisatie bepalend is voor haar effectiviteit? En wat moeten we exact verstaan onder cultuur? Na deze kritische analyse gaan we in op de rol van het management in dit verhaal, waarbij een aantal handvaten aangereikt voor het managen van cultuur. Tenslotte worden een reeks van “urban ledgends” rond het werven op “culture fit” kritisch tegen het licht gehouden.

Masterclass Veranderkunde: De kunst van het implementeren

Het implementeren van verandering vraagt heel wat van de change agent. Maar waar draait het in essentie echt om? En waar leg je best het accent? Leg je de gewenste verandering best vast bij de start, of laat je deze beter spontaan ontstaan vanuit het opzetten van dialoog en interactie? Kies je best voor een top down benadering, of toch maar beter voor bottom up? Eerst de mensen veranderen of toch maar eerst hun omgeving transformeren? Duw je de verandering best op gang vanuit een burning platform, of kies je beter voor de trekkracht van een inspirerende toekomstvisie? Focus je best op het behalen van quick-wins, of zal het verwerven, hanteren en delen van macht er vooral voor zorgen dat je de verandering op tempo kan houden. Heel wat vragen, waarbij individuele change agents vanuit hun eigen ervaring en overtuiging andere antwoorden op geven. In deze sessie vertrekken we vanuit jullie impliciete denkkaders over hoe verandering succesvol te implementeren. Vervolgens integreren we deze denkbeelden binnen een overkoepelend theoretisch kader, waarna we de eigen voorkeursposities en persoonlijke krachten en valkuilen op het brede veranderingsimplementatieveld exploreren. We eindigen de sessie met een reflectie over hoe gedeeld leiderschap de sleutel kan zijn voor een geslaagde implementatie van verandering.

Docenten: Joeri Hofmans en Daan Sorgeloos

Joeri is hoogleraar Arbeid- en Organisatiepsychologie aan de VUB. In zijn onderzoek focust hij vooral op de rol van persoonlijkheid, leiderschap en motivatie binnen organisaties. Naast zijn academische carrière is Joeri mede-optichter van TWEGOS, een HR-tech bedrijf dat zich richt op het meten en voorspellen van de waardenfit tussen kandidaat en een organisatie.

Daan is visiting professor organisational behavior aan de VUB. Sinds 2014 is hij Adjunct Professor bij AMS en werkt hij mee aan The Future Leadership Initiative. Hij is co-academisch directeur van de Masterclass Change Management. Daarnaast geeft hij ook les aan Sioo, een interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde te Utrecht. Het overgrote deel van zijn werk is dus gericht op postgraduaatstudenten en professionals die zich willen verdiepen in politieke vaardigheden en change management skills.

Naast zijn academische carrière is Daan al sinds 2003 actief als adviseur van organisaties bij complexe verandervraagstukken. In 2015 startte hij samen met Guido Maes, Carla Arp en Toon Torbeyns Ginkgo Consulting op, een adviesbureau dat zich voornamelijk richt op het helpen transformeren van organisaties volgens de innovatieve arbeidsorganisatie principes. Hun doel is het creëren van duurzame en aangename werkomgevingen aan de hand van organisatie- en leiderschapsontwikkeling, veranderingsmanagement en strategische HRM.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Vrije Universiteit Brussel

1050 Elsene

Belgium

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen