Venster Acties

Philippe Vermeulen, Il Fiammingo della Tiorba - Ensemble Delta

Philippe Vermeulen, Vlaams theorbespeler uit de 17de eeuw, komt weer tot leven dankzij een reconstructie van diens reizen en werk.

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Stadhuis Damme Markt 1 8340 Damme Belgium

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

  • 2 uren
  • eTicket voor mobiel

In 1612 trekt Philippe Vermeulen in opdracht van Isabella van Spanje en Albrecht van Oostenrijk, landvoogden van de Zuidelijke Nederlanden, vanuit Brussel naar Rome. De omwentelingen in het muzieklandschap aan het begin van de zeventiende eeuw in Italië wekten immers de nieuwsgierigheid van alle West-Europese hoven. Naast het ontstaan van nieuwe uitdrukkingsvormen - zoals opera, het recitatief of de toccata - zagen ook verschillende boeiende instrumenten daar het licht. Philippe kreeg de opdracht om zich meester te maken van zo’n nieuw instrument, de theorbe, en om zijn aldaar vergaarde kennis vervolgens bij zijn terugkeer te delen. Niemand minder dan “Il Tedesco della Tiorba” Giovanni Girolamo Kapsperger, de toenmalige virtuoos bij uitstek, leerde hem de kneepjes van het vak.

Uit een briefwisseling tussen het consulaat in Rome en het hof in Mariemont valt te lezen hoe het Philippe tijdens zijn tweejarig verblijf is vergaan. Van het consulaat dat zich ernstig zorgen maakt aangezien hij zich hele dagen opsloot om te studeren tot de lang verwachte financiële steun uit de Lage Landen wanneer Philippe eindelijk vooruitgang begint te boeken.

Aan de hand van stukken van zijn leraar en tijdgenoten - op theorbe, barokgitaar, viola da gamba, vihuela, chitarra battente en met zang – en anekdotes uit de brieven, proberen we de reis en studietijd van Philippe Vermeulen tot leven te brengen: muziek die hij moet hebben gehoord, liederen die hebben weerklonken, improvisatie-oefeningen die hij zelf zou hebben kunnen gespeeld... een hommage aan onze eigen “Il Fiammingo della Tiorba”.

Uitvoerders:

Ensemble Delta

Anne-Sophie Eiselé, viola da gamba

Emma Wills, vihuela & chitarra battente

Adriaan Lauwers, theorbe, barokgitaar & zang