Oplossingsgerichte gesprekken met kinderen ondersteunen met de LifeCity app

Venster Acties

Oplossingsgerichte gesprekken met kinderen ondersteunen met de LifeCity app

Hoe zet je deze online tool ter ondersteuning van individuele begeleidingsgesprekken in in de jeugdhulp in? We helpen je op weg!

Door HOGENT

Waar en wanneer

Locatie

GENT Henleykaai 84 9000 Gent Belgium

Beleid voor refunds

Geen refunds

Over dit evenement

 • 14 dagen 7 uren
 • eTicket voor mobiel

3 daagse navorming

Heb je regelmatig individuele gesprekken met kinderen? Ben ook jij op zoek naar een (extra) digitale tool om een gesprek te starten met een kind? Geloof je dat ieder kind over heel wat sterktes en krachten beschikt? Vind je het belangrijk dat het kind ook gezien wordt als een expert?

Dan is deze praktische driedaagse opleiding zeker iets voor jou.

1. Focus op oplossingsgericht denken

We trainen jou om je de oplossingsgerichte mindset eigen te maken. Met deze methodiek is het gedaan met langdurige analyses van het probleem en het concentreren op wat niet werkt. Oplossingsgericht coachen leert je oog te hebben voor sterktes in plaats van tekort­komingen en naar de toekomst en de gewenste situatie te kijken in plaats van naar het verleden. Eens je deze mindset beheerst, werk je nooit meer anders. Daarnaast maak je kennis met een aantal coachingstechnieken die je in je werking kan implementeren.

2. Leer werken met de LifeCity app die moeilijke gesprekken in de jeugdhulp vlotter kan laten verlopen.

Een team specialisten van HOGENT ontwikkelde in cocreatie met kinderen, jongeren en hun begeleiders de app LifeCity. Een app die kinderen motiveert tot het delen van wat in hen om gaat en het praten over beladen onderwerpen faciliteert en inzet op hulpcontinuïteit . Deze app is een digitale gesprekstool die uitnodigt tot een open gesprek rond emotiebewustzijn en -regulatie, het opstellen van doelen, het ontdekken van talenten en hulpbronnen en het in kaart brengen van een levensverhaal.

Deze online tool ter ondersteuning van individuele begeleidingsgesprekken vertrekt vanuit drie doelstellingen:

 1. LifeCity wil kinderen motiveren om deel te nemen aan individuele begeleidingsgesprekken door aan te sluiten bij hun (digitale) leefwereld.
 2. moeilijke gesprekken faciliteren door onder meer het werken met beelden, metaforen, audio, filmpjes…
 3. inzetten op de hulpcontinuïteit.

De app draagt bij aan de stap naar meer ‘blended care’ samengesteld uit:

 1. een trajectbegeleider voor elke jongere in de hulpverlening
 2. een digitaal dossier per jongere met alle belangrijke info
 3. hulp die aansluit op de noden en wensen van jongeren en hun netwerk

Lees meer

Benieuwd naar de virtuele rondleiding in LifeCity, de digitale stad? Kom alles te weten over onze app met bijhorende praktische handleiding op 3-daagse bijscholing.

Lesdagen (nieuwe data 2023!)

 • vrijdag 2 juni
 • donderdag 8 juni
 • vrijdag 16 juni

Telkens van 9.30 tot 17 uur.

Doelgroep

Al wie betrokken is bij het begeleiden en ondersteunen van kinderen, zowel in de thuissituatie, ambulante begeleiding als in een residentiële setting, zoals bijvoorbeeld: opvoeders, (ortho)pedagogen, psychologen, CLB-medewerkers, leerkrachten, zorgcoördinatoren, brugfiguren,…

Tickets

425 euro (Ticketprijzen zijn vrijgesteld van btw (art 44 § 2.4°). 

Je investeert in drie dagen navorming (totaal: 24 uren)

Prijs is inclusief:

 • Boekenpakket: 'LifeCity: handleiding voor de gebruiker' en 'De oplossingsgerichte coach'
 • Syllabus Oplossingsgericht opvoeden
 • Tablet t.w.v. 120 euro met de proefversie van de LifeCity-app, downloadbaar via Google Play.

Subsidie voor je deelname

Werk je in de privésector? Met de kmo-portefeuille recupereer je een stuk van je inschrijvings­geld. Erkenningsnummer HOGENT : DV.O101616

Meer info over kmo-portefeuille →

Info & Contact

 • praktische vragen: celevents@hogent.be
 • alle infovragen over de Lifecity-app: lifecity@hogent.be
 •  vragen over kmo-portefeuille: sofie.moreau@hogent.be 
 • Scroll naar onderen voor de FAQ i.v.m. attesten, betalen, vervoer.

Maak kennis met onze experts.

Chris Van Dam, praktijk­lector binnen de opleiding orthopedagogie van HOGENT en staflid van het Oplossingsgericht Centrum vzw. Chris heeft 20 jaar ervaring als personal coach, teamcoach, workshopbegeleider en auteur van vakliteratuur. Zijn ervaring in het werken met kleuters met gedrags- en emotionele problemen en als groepsleider in de kinder- en jeugdpsychiatrie, vormen een drijfveer om het oplossingsgerichte gedachtegoed te vertalen naar het werken met kinderen. 

dr. Joke De Wilde is orthopedagoge en doctor in de pedagogische wetenschappen. Vooraleer ze een carrière in onderzoek startte, werkte ze kort met kinderen/jongeren en hun gezinnen in een revalidatiecentrum. In 2017 startte ze met het FAITH-project waarbij de app LifeCity werd ontwikkeld. Momenteel is ze volop bezig met de ontwikkeling van de LifeTree app binnen het onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn van HOGENT.

Meer over het onderzoek FAITH 

LifeCity is het resultaat van FAITH, FAciliterende IT bij indi­vid­uele begeleidings­gesprek­ken in de jeugdHulp. onderzoeksproject een van het onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn.

Alle infovragen rond het onderzoeksproject FAITH: faith@hogent.be

FAQ

De betalingsterminal blijft een foutmelding geven.

 • Heb je zeker het vinkje gezet voor het aanvaarden van de servicevoorwaarden?
 • Verwijder eerst even al je cookies en probeer popnieuw. Lukt dat ook niet ? Kies bij betaling voor de optie betalen via factuur.

Krijg ik een certificaat?

Je ontvangt een attest van deelname.

Kan ik een bewijs voor de boekhouding krijgen?

HOGENT levert voor deze activiteit als onderwijsinstelling onderwijsdiensten die volgens art 44 van het btw-wetboek zijn vrijgesteld. Wij leveren jou een document af in de vorm van het e-ticket.

Dit e-ticket is voldoende bewijs voor je boekhouding.

Wat zijn de vervoers-/parkeermogelijkheden voor het evenement?

nvt

Hoe schrijf ik me in met KMO-portefeuille?

1. Selecteer het ticket naar keuze.

2. In ons registratieformulier kies je niet voor online betalen, maar voor de betaaloptie 'CHEQUE'. Zodoende hoef je aan HOGENT niet  rechtstreeks te betalen.

Doe vervolgens je subsidie-/steunaanvraag via VLAIO op https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen  HOGENT is geregistreerde dienstverlener met registratienummer DV.O101616.

3. Betaal effectief je eigen aandeel aan VLAIO met hun stortingsgegevens, via KMO-portefeuille. Daar geef je als referentienummer (factuurnummer) het unieke bestelnummer van je inschrijving bij HOGENT. Deze uniek code vind je op je e-ticket in je mailbox op het door jou opgegeven mailadres bij je ticketregistratie. Je e-ticket vervangt een factuur en is een geldig bewijsstuk voor je boekhouding.

Je betaalt dus maar 1 keer en enkel aan de KMO-portefeuille. HOGENT wordt hiervan op de hoogte gebracht via VLAIO.

 vragen over kmo-portefeuille: sofie.moreau@hogent.be 

Wat zijn de vervoers-/parkeermogelijkheden voor het evenement?

Campus Mercator is heel makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De campus is slechts enkele haltes verwijderd van dit station. Meer info: https://www.delijn.be/nl/routeplanner/

Wij raden dan ook aan om daar gebruik van te maken om geen parkeermoeilijkheden te ondervinden. Parkeren op de campus is tenslotte voorbehouden voor studenten en personeel. Wel kan je eventueel terecht in de omliggende straten.

Kom je toch met de wagen, dan is de betaalparking aan het station Gent - Sint Pieters beschikbaar. Kom je met meerdere collega’s of kennissen? Carpoolen is een goede en duurzame keuze!

Annuleren

Een vervanger met jouw ticket laten deelnemen kan altijd. Restituties kan niet. Een inschrijving is definitief en leidt automatisch tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Gezien elke deelnemer recht heeft op een tablet en boekenpakket incl. in de prijs, is HOGENT genoodzaakt deze goederen aan te schaffen en zijn restituties bijgevolg niet haalbaar.

Bij het niet bereiken van een minimumaantal inschrijvingen, zal HOGENT zich genoodzaakt zien deze workshop te annuleren. Je zal daarvan per e-mail tijdig op de hoogte gebracht worden. Je inschrijvingssom storten we in dat geval terug.

HOGENT, ook je professionele partner

Vacatures

HOGENT heeft in samenwerking met JobTeaser een Career Center ingericht om de arbeidsmarkt en onze studenten te verenigen en hen te ondersteunen bij hun carrièreplannen. Via dit platform kan je vacatures, stages en studentenjobs verspreiden, op een gebruiksvriendelijke manier de juiste mensen vinden en de zichtbaarheid van je merk verhogen.

hogent.be/student/career-center/

Bijscholen of een in groep voor jouw organisatie organiseren via bij Yonk van HOGENT

hogent.be/yonk

Groepstrainingen op aanvraag

Is een studiedag of training uit ons aanbod interessant voor je volledige team of alle medewerkers van je organisatie? Plan je deze training liever op een ander moment dat voor jullie beter past? Dan is een exclusieve groepstraining bij jou ter plaatse misschien beter geschikt. HOGENT biedt ook groepstrainingen onder de noemer dienstverlening. Onze experts stemmen dan hun aanbod af op je specifieke noden en cases. expertise@hogent.be

Over de organisator