Lacote, de stradivarius van de gitaar - Toon Lauwers & Maarten Vandenbemden

Venster Acties

Lacote, de stradivarius van de gitaar - Toon Lauwers & Maarten Vandenbemden

Gitarist Maarten Vandenbemden en luthier Toon Lauwers vertellen over René Lacote, iconische gitaarbouwer uit de 19de eeuw.

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Erfhuis Vredeborg 4 Eienbroekstraat 8340 Damme Belgium

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

  • 2 uren 30 minuten
  • eTicket voor mobiel

Luthier Toon Lauwers en gitarist Maarten Vandenbemden vinden elkaar in hun fascinatie voor de legendarische bouwer René Lacote. De man zelf blijft grotendeels in mysterie gehuld, maar zijn gitaren spreken tot op vandaag kenners én liefhebbers aan. Hun verfijnde bouw en warme, heldere timbre voeren luisteraars op wonderbaarlijke wijze mee naar het tijdperk van Lacote, zo'n 200 jaar terug in de tijd. De romantische gitaar is een toppunt van intieme subtiliteit, een haast orkestraal kleurenpalet in zakformaat.

Toon en Maarten plegen hun verre vriend bij zijn voornaam aan te spreken, en wanneer Toon over René en zijn gitaren vertelt, laat zijn tomeloze enthousiasme niemand onbetrokken. Maarten plukt muziek uit het rijke gitaarrepertoire van de 19de eeuw en tokkelt ze tot leven. Samen wanen we ons in een muzikaal salon - het cultuuroptimisme van de tijd krijgen we er gratis bij.

René Lacote (1785-na 1868) kan de Antonius Stradivarius van de gitaar worden genoemd. Hij bouwde instrumenten voor grote gitaarvirtuozen zoals Dionisio Aguado, Fernando Sor, Ferdinando Carulli & Napoléon Coste.

Toon Lauwers (luthier) heeft een atelier in Hingene waar hij de instrumenten van deze legendarische bouwer bestudeert en kopieert. Daar werd ook Maarten Vandenbemden (gitarist) verliefd op deze 19de-eeuwse romantische gitaren. Samen brengen Maarten en Toon een muzikaal verhaal, een kennismaking met de grootvader van onze moderne gitaar.

Toon neemt ons bij de hand in het gitaaratelier en Maarten speelt op een Lacôte-replica werk van o.a. Franz Schubert en Niccolò Paganini.