€ 15 – € 20

Het Lam Gods in woord en muziek - een compositie van Dirk Blockeel

Venster Acties en details

€ 15 – € 20

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Hoyen, Klein Begijnhof, Gent

Lange Violettestraat 77

9000 Gent

Belgium

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Toondichter Dirk Blockeel zette elk paneel van het Gentse altaarstuk op muziek. Lam Gods-haiku's in 10 talen inspireerden zijn compositie.

Over dit evenement

ZATERDAG 25 september 2021 – 20.00 u. kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Hoyen, Klein Begijnhof, Lange Violettestraat, Gent

Tickets: online 20 euro & kassa concertavond 25 euro contant

Dirk Blockeel

Het Lam Gods in woord en muziek

Barokensemble o.l.v. Wim Verdonck

De compositie Het Lam Gods in woord en muziek is gegroeid uit een vondst van Diederik De Beir om bevriende dichters uit zijn internationale kring haikugedichten te laten schrijven bij het beroemde Gentse altaarstuk Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Componist-organist Dirk Blockeel koos uiteindelijk bij elk van de 24 panelen en scènes één haiku uit de gegroeide verzameling om te worden gezongen.

De vrucht van deze symbiose van woord, muziek en beeld mag er zijn. Een kunstenaarscollectief van 7 Vlaamse musici en 14 internationale haikudichters uit 10 landen met haiku's in 10 verschillende talen (Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Roemeens, Pools, Japans, Latijn) zorgt met dit werk in Gent voor een muzikale herfstapotheose van het verlengde jaar OMG! Van Eyck was here.

Voor de stijl van het muziekstuk baseerde Dirk Blockeel zich op het idioom van de eerste helft van de vijftiende eeuw met als componisten Dufay, Binchois en Dunstable. De compositie is dan ook verweven met geïnstrumenteerde citaten van motetten en misdelen uit die tijd, veelvuldige verwijzingen naar het gregoriaans en thema’s die in lange notenwaarden een soort ruggengraat vormen.

Uiteindelijk viel de keus voor de uitvoering niet op middeleeuwse of renaissance-instrumenten, maar op barokinstrumenten. De componist koos voor de bezetting drie blazers, klavier en twee zangstemmen. De sopraan neemt het leeuwendeel voor haar rekening, de bas-bariton voert vier eerder mannelijke panelen uit, o.m. Kaïn en Abel en De ridders van Christus.

Barokensemble o.l.v. Wim Verdonck

Uitvoerders:

Inge Zutterman - sopraan

Tom Van Bogaert - bas-bariton

Ilse Vromans - traverso

Ilse Barbaix - barokhobo

Mieke Vandemeulebroecke – barokfagot

Bart Cypers - cornetto

Dirk Blockeel – klavecimbel, orgel

Voor de uitvoering deed componist, organist en klavecinist Dirk Blockeel een beroep op een ad-hocensemble van barokinstrumenten. Als titularis-organist van de Kortrijkse Sint-Maartenskerk organiseert hij kamermuziekconcerten en een jaarlijkse orgelcyclus. Dirk Blockeel schreef een indrukwekkend groot aantal composities bij elkaar, waaronder veel Bachbewerkingen en vocale werken. Hij componeert graag op teksten van bevriende dichters. Sopraan Inge Zutterman studeerde aan het Brugse conservatorium. Ze behaalde eervolle vermeldingen tijdens het internationale concours Musica Antiqua van het Festival van Vlaanderen in Brugge. Haar repertoire omvat vooral muziek uit de 17de en 18de eeuw. Tom Van Bogaert treedt als bas-baritonzanger regelmatig op met vocale ensembles en als solist in verschillende settings, stijlen en talen. Het liedrepertoire ligt hem zeer na aan het hart . Wim Verdonck staat bekend als bezielde koordirigent van het Kortrijks Vocaal Ensemble.

Tijdens de concertuitvoering van de miniatuurcomposities worden foto’s van de panelen en scènes van Het Lam Gods samen met de haikugedichten geprojecteerd.

Locatie: kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Hoyen, Klein Begijnhof, Lange Violettestraat 77, Gent. Parkeergelegenheid in Parking Zuid op 10 minuten wandelafstand van het Klein Begijnhof.

Datum en uur: zaterdag 25 september om 20.00 uur (deuren vanaf 19.30 uur).

Organisatie: Van Eyck concerts

Coronaproof: Het concert vindt coronaproof plaats met toestemming van de lokale overheid. Mondmasker is verplicht bij betreden van de kerk en tijdens het concert.

Dit project wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Cultuurdienst van Stad Gent.


		Afbeelding van Het Lam Gods in woord en muziek - een compositie van Dirk Blockeel

		Afbeelding van Het Lam Gods in woord en muziek - een compositie van Dirk Blockeel

		Afbeelding van Het Lam Gods in woord en muziek - een compositie van Dirk Blockeel
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Hoyen, Klein Begijnhof, Gent

Lange Violettestraat 77

9000 Gent

Belgium

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

{ _('Organizer Image')}

Organisator Van Eyck concerts

Organisator van Het Lam Gods in woord en muziek - een compositie van Dirk Blockeel

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen