HERSTEL EERST Inspiratiedag eerste lijn & snelle diagnose van klein elektro

HERSTEL EERST Inspiratiedag eerste lijn & snelle diagnose van klein elektro

Hoe vermijden we dat onze huishoudelijke toestellen te snel op de afvalberg belanden?

Door Maakbaar Leuven

Locatie

OPEK Daklokaal

Vaartkom 4 3000 Leuven Belgium

Over dit evenement

Wat met al ons huishoudelijk elektro dat te snel wordt afgeschreven? Kan een laagdrempelig eerste contactpunt voor burgers bijdragen aan snel en betaalbaar hergebruik en herstel van klein elektro? Maakbaar Leuven nodigt je uit op deze inspiratiedag om mee te reflecteren over deze maatschappelijke uitdaging en mogelijke oplossingen.

Met de steun van de Stad Leuven, gemodereerd door Erik Béatse.

PROGRAMMA VOORMIDDAG

9u30 - 10u Aankomst met kopje koffie

10u - 10u20 Inleiding (met Maakbaar Leuven & Stad Leuven)

10u20 - 11u50 Studiesessie (met onder meer prof. Karel Van Acker en prof. Joost Duflou, KU Leuven)

11u50 - 12u30 Panelgesprek (met onder meer Ellen De Craemer (Repair zkt HUB), Sam Bruyninckx (Kringwinkel ViTeS), en Jessie Van Couwenberghe (Stad Leuven))

12u30 - 13u30 Netwerklunch met broodjes

PROGRAMMA NAMIDDAG

13u30 - 13u45 Inleiding (met een vertegenwoordiger van het stadsbestuur)

13u45 - 15u30 Inspiratiesessie met getuigenissen uit de praktijk (met onder meer Ward Dumon, ondernemer, en Frank Stiksma, Saxion Hogeschool Apeldoorn)

15u30 - 16u30 Thematafels: denk mee na over deel-uitdagingen

16u30 - 17u30 Netwerkdrink

---

Studiesessie

  • Experimenten voor een burgergerichte hersteleconomie (Nick Davids, Maakbaar Leuven)
  • Ontwikkelingen en beleid voor circulaire economie (door onder meer prof. Karel Van Acker en prof. Joost Duflou, KU Leuven)
  • Visie en positionering van herstel in transitie (Jan Larosse, Maakbaar Leuven)

Panelgesprek

Prioriteiten voor een Leuvens ecosysteem voor herstel, met onder meer Sam Bruyninckx (Kringwinkel ViTeS), Ellen De Craemer (Repair zkt HUB), Jessie Van Couwenberghe (Stad Leuven), Charlotte Vanhoutte (Maakbaar Leuven)

Inspiratiesessie

  • Circulaire Ambachtscentra in Nederland (Frank Stiksma, Saxion Hogeschool Apeldoorn)
  • Inzichten uit Repair zkt HUB: productstromen optimaliseren en duurzame businessmodellen rond repair (door Ellen De Craemer, samenwerking HERW!N en Repair&Share)
  • Ervaringen uit de herstelsector (door Ward Dumon, ondernemer met 20+ jaar ervaring in professioneel herstel)
  • Business models for repair (Alex Bunodiere, PhD researcher KU Leuven)
  • Leuvense praktijkexperimenten voor een sterke eerste lijn en snelle diagnose van klein elektro (Charlotte Vanhoutte, Maakbaar Leuven)

Thematafels

Tafel 1: maximaal inzamelen

Ontelbare hoeveelheden defecte of ongebruikte huishoudtoestellen liggen te verkommeren in kasten en garages. Welke initiatieven zijn nodig om die toestellen in te zamelen en toe te leiden naar hergebruik, herstel of eventueel recyclage? Wie kan hier toe bijdragen en op welke manier?

Tafel 2: iedereen mee

Meer hergebruik en herstel mag er niet alleen zijn voor de happy few, noch voor wie het financieel moeilijker heeft. Hoe zorgen we dat iedereen baat heeft bij een sterkere hersteleconomie? Waar zitten de concrete mogelijkheden om dit mogelijk te maken?

Tafel 3: herstelexpertise

Wie ooit een repair café beozcht, weet dat expertise en ervaring essentieel zijn voor meer en kwalitatief herstel. Hoe kunnen we die hertselexpertise verder ontwikkelen, samenbrengen en ontsluiten naar iedereen die ermee aan de slag wilt?

Tafel 4: tools voor opschaling

Digitalisering is niet meer weg te denken uit onze samenleving, ook niet bij repair. Om herstelactiviteiten verder op te schalen, zitten hier nog heel wat mogelijkheden. Welke zijn de belangrijkste en hoe kunnen we die gericht inzetten voor meer herstel? En moeten we ook niet verder kijken dan digitale tools?

Georganiseerd door

Verkoop beëindigd