Experimentcafé over de weg naar mentale zorg

Venster Acties

Experimentcafé over de weg naar mentale zorg

Een team Gentenaars bedacht een uitvinding om psychologische hulp op maat te vinden. Kom MIA uittesten en filosofeer mee over mentale zorg.

Door Comon

Waar en wanneer

Datum en tijd

do. 20 apr. 2023 17:00 - 20:30 CEST

Locatie

De Krook 1 Miriam Makebaplein 9000 Gent Belgium

Over dit evenement

  • 3 uren 30 minuten
  • eTicket voor mobiel

Een divers team van Gentenaars bedacht een uitvinding om psychologische hulp op maat te vinden. Kom MIA zelf uittesten en filosofeer mee over mentale zorg. Mis dus niets tijdens het gratis Experimentcafé over de weg naar mentale zorg in De Krook.

Overzicht programma Experimentcafé

Tijdens dit Experimentcafé over de weg naar mentale zorg kan je deelnemen aan verschillende activiteiten rond het thema.

  • MIA is een webtool dat patiënten en psychologisch hulpverleners matcht. Test MIA zelf uit en deel je ervaring met de uitvinders
  • Gespreksavond 'Soorten therapieën in mentale zorg': maak kennis met therapeuten. Zij vertellen jou over de therapie die ze zelf aanbieden en wat hun ervaringen daarmee zijn in hun eigen praktijk.
  • Gespreksavond 'Patiënten getuigen over mentale zorg': luister naar getuigenissen van patiënten over hun ervaring met de therapie waar zij voor kozen en over hun zoektocht naar mentale zorg
  • Levende Bibliotheek: ontleen een levend boek en ontdek zo hoe mensen hun eigen diagnose ervaren
  • Gezondheidsspel: Speel het spel 'Wegwijs in zorg en gezondheid'
  • Filocafé: filosofeer mee over mentale zorg
  • Silent disco: zet een koptelefoon op en luister naar poëzie en literatuur over mentale zorg
  • Warme William komt langs om te praten over mentale zorg met een kaartspel

Ontdek hieronder meer info over elke activiteit:

Uittesten van MIA, een website die patiënten matcht met een psychologisch hulpverlener op maat.

Zit je graag op de eerste rij bij een primeur? Een team van Gentse uitvinders tonen tijdens dit Experimentcafé voor het eerst hun uitvinding aan de buitenwereld: 'MIA', een website die patiënten matcht met een psychologisch hulpverlener op maat. MIA is ontwikkeld tijdens de Miniproeftuinen van Comon.

Het idee achter MIA is dat het voor mensen die op zoek zijn naar psychologische hulpverlening, vaak erg moeilijk is om de juiste hulpverlener te vinden. Het is best ingewikkeld om te weten te komen wat voor hulp je nodig hebt (psychoanalyse, systeemtherapie, …) en veel mensen weten ook niet meteen wat er precies 'mis' is met hen.

"MIA is een ode aan Gent en een eerbetoon aan alle mensen voor wie hulp helaas te laat kwam.", vertelt Mathilde in haar interview met Comon. Zij is de bezieler achter MIA en vertelt over hoe zij tijdens de coronaperiode haar omgeving hielp in de zoektocht naar de juiste psycholoog.

Wil je meer te weten komen? Kom MIA zelf uittesten tijdens het Experimentcafé over de weg naar mentale zorg. Want het uitvindersteam heeft jouw feedback nodig. Werkt het goed? Wat ontbreekt er volgens jou nog aan? Wat kan beter? Zo draag jij bij tot de toekomst van onze gezondheidszorg in Gent.

Gespreksavond 'Soorten therapieën in mentale zorg'

Therapieën. Ze zijn er in vele geuren en kleuren. Gedragstherapie, systeemtherapie, psychotherapie, etc. Tijdens deze gespreksavond kom je meer te weten over de verschillende soorten therapieën in mentale zorg. Je maakt er kennis met enkele therapeuten. Zij vertellen jou over de therapie die ze zelf aanbieden en wat hun ervaringen daarmee zijn in hun eigen praktijk.

Moderator Eva De Groote leidt het gesprek in goede banen en zorgt ervoor dat jij een antwoord krijgt op jouw vragen.

Gespreksavond 'Patiënten getuigen over mentale zorg'

Luister mee naar getuigenissen van patiënten over hun zoektocht naar mentale zorg. Waar zochten ze hulp? Hoe vonden ze de juiste therapie?

Levende Bibliotheek over mentale zorg

Hoe zou het zijn om eens een Levend Boek te lezen? Iemand die aan jou alleen een verhaal vertelt dat niet verloren mag gaan, terwijl jij niks hoeft te doen behalve aandachtig luisteren. Tijdens het Experimentcafé over mentale zorg vertellen de levende boeken hun verhalen.

Gezondheidsspel 'Wegwijs in zorg en gezondheid

Een spel dat je wegwijs maakt in het zorglandschap? Het bestaat. Wil jij als patiënt het zorgsysteem beter leren kennen op een eenvoudige manier? Wil jij als professional een opfrissing van de sociale kaart? Speel dan mee met het gezondheidsspel 'Wegwijs in de zorg en gezondheid'. Schrijf je hier in want de plaatsen zijn beperkt en iedereen start samen aan het spel.

Filocafé over de weg naar mentale zorg

Geen betere manier om na te denken, dan door met elkaar in gesprek te gaan. Zin in een filosofisch avontuur over de weg naar mentale zorg? Het enige wat je nodig hebt is een open geest en een flinke portie gezonde nieuwsgierigheid. Wij zorgen voor een ervaren gespreksleider die alles in goede banen leidt. We gaan dieper in op gedachten, meningen, vooronderstellingen en overtuigingen rond mentale zorg. Filosofeer mee of kom gewoon luisteren.

Praktisch

Iedereen is welkom. Dit event gaat door op donderdag 20 april 2023, van 17u00 tot 20u30 in De Krook. Deelname is gratis. Schrijf je in via de knop rechts bovenaan.

Wie is Comon?

Comon is een collectief van wetenschappers, technologen en creatievelingen van Stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De Krook. Het doel? Van Gent een betere, aangenamere en 'wijzere' stad maken. Met technologie als deel van de oplossing. Hoe? Door uitdagingen te verzamelen, te bespreken en te testen. Samen met alle Gentenaars.

Hoe kan je deelnemen?

Schrijf je in via de groene knop 'Registreer' rechts bovenaan. Het event is gratis.

Wens je op de hoogte te blijven van nieuws van Comon over de verstaanbaarheid van de zorg in Gent? Klik hier om je in te schrijven op onze nieuwsbrief. We beloven je niet te spammen.

Privacy

We behandelen alle verzamelde persoonsgegevens vertrouwelijk. Door je in te schrijven voor dit evenement, verklaar je je akkoord met onze privacy policy

Over de organisator

Georganiseerd door
Comon