€ 40

Digital School Today 2020

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Congres- en Erfgoedcentrum Lamot

Van Beethovenstraat 8 - 10

2800 Mechelen

Belgium

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Vandaag al helemaal klaar voor de klas van morgen.

Met Digital School Today willen we een bewustzijn creëren rond de nieuwe manier van lesgeven.

Problemen oplossen, creativiteit en samenwerken zijn vaardigheden die we allemaal nodig hebben en die in de jobs van de toekomst alleen maar belangrijker worden. Eén van de belangrijkste taken van leerkrachten is dan ook om de ontwikkeling van deze skills te stimuleren.

Via praktische en interactieve sessies reiken we tools aan waarmee je meteen aan de slag kan op school en in de klas. We hopen elke onderwijsprofessional te kunnen ondersteunen en inspireren in het avontuurlijke proces van digitalisering.


PROGRAMMA

Onthaal

8.30u
Onthaal

9.30u
Welkomstwoord, door Hans Maertens (gedelegeerd bestuurder van Voka)

Keynotes

9.40u
Opportuniteiten van technologie voor het onderwijs en het belang van toekomstgericht onderwijs voor de Vlaamse arbeidsmarkt.
Hilde Crevits: Viceminister-President en Vlaams minister van Innovatie, Economie en Werk

10.10u
Panel gesprek met live publieksvragen (Het Laerhof, Pius X, Sint-Ursula-Instituut, PXL. Moderator: Bert Smits)

11.15u
Hoe verandert technologie het onderwijs en de rol van een leerkracht?
Peter Hinsen: opinieleider over radicale innovatie, leiderschap en de impact van alles wat digitaal is op de maatschappij en het bedrijfsleven

Pauze

12.15u Lunch

Workshops

Je volgt twee workshops in de namiddag. Je kiest er bij je inschrijving dus eentje uit elke reeks van acht.

13.15u WORKSHOPS DEEL 1

Technische praktijkvakken en Technologie T2 campus
Hoe maak je lessen flexibeler en sterker met de iPad in praktische, technische vakken? We laten ons inspireren door voorbeelden van collega's en werken hierna samen een les uit.

Jamf School
Het technisch beheer van Ipads kan heel eenvoudig zijn. Maak ook kennis met de mogelijkheden van federated authentication.

Nieuwe leerplannen van de eerste graad
Sinds 1 september 2019 zijn de nieuwe eindtermen van kracht voor de eerste graad van het secundair onderiwijs. In deze sessie ontdek je de zee van IT-mogelijkheden om in te zetten in je klas en school.

Apple Teacher: tips & tricks
Wist je dat je Numbers ook kan inzetten als mindmap of om een biotoopstudie te maken? Is een digitaal bord echt nodig in de klas? Hoe presenteer ik mijn les met Keynote, in combinatie met Apple Pencil? Hoe laat ik mijn leerlingen een digitaal boek (ePub) maken? Ontdek het Apple Teacher programma en de eindeloze mogelijkheden van de apps.

Online samenwerkend leren
Interactie over de leerstof kan ervoor zorgen dat leerlingen zelf nieuwe inzichten gaan creëren en de leerstof ook diepgaander gaan beheersen. Niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten kan je leerlingen samen aan een opdracht zetten en ervoor zorgen dat ze hun gemeenschappelijke kennis kan aangroeien. We kijken naar de noodzakelijke randvoorwaarden om dit te laten slagen, en naar verschillende manieren om er concreet mee aan de slag te gaan.

Creatief in elke les
Leerlingen zijn meer betrokken als ze creatief bezig zijn. ze leren samenwerken, problemen oplossen en communiceren (de skills van de toekomst). Ontdek hoe je ervoor kan zorgen dat leerlingen tijdens vakken als wiskunde, taal, geschiedenis ook creatief aan de slag kunnen gaan.

Digital Storytelling
Digital storytelling in het talenonderwijs: verschillende technieken en apps om leerlingen gemotiveerd en actief deel te laten nemen aan lessen literatuur en moderne vreemde talen

Digitaal differentiëren
Rekening houden met verschillen tussen leerlingen is een pittige uitdaging. Je beste co-teacher kan hierin het brede aanbod aan tools zijn. In deze workshop gaan we zowel in op tools die het geven van duidelijke instructie als het aanbieden van oefeningen op maat kunnen vereenvoudigen. Op die manier kan je zoveel mogelijk leerlingen zoveel mogelijk laten bijleren.


14.35u Pauze


14.50 u WORKSHOPS DEEL 2

Coderen als tweede taal
Leren programmeren kan je al vanaf een leeftijd van 5 jaar. Maar hoe pak je dit praktisch aan met apps zoals Code Sprak Academie, Tynker en Swift Playground. En, hoe zet je leerlingen aan tot logisch en algoritmisch denken door gebruik te maken van een Sphero, een drone, SAM-labs etc….

Augmented reality in de klas
Augmented reality op iPad biedt nieuwe mogelijk­heden om leerlingen meer te leren over de wereld om hen heen. Neem vanuit het klaslokaal een kijkje in het heelal. Breng een geschiedenisles tot leven, of neem een duik in alledaagse voorwerpen om zo beter te begrijpen hoe ze in elkaar zitten.

Technologie als zorgondersteuner
Hoe zorgen we ervoor dat technologie een ondersteuner kan zijn bij het leren. Ook kinderen met een leerproblematiek, autisme, ... hebben baat bij het gebruik van technologie. Deze sessie neemt je mee in dit verhaal.

Integrale aanpak met technologie in de klas
Een boeiende en praktijkgerichte sessie over hoe technologie een leergebied overschrijdende werking kan ondersteunen.

Iedereen mee met ICT
Vele scholen voelen de drang om in te zetten op een sterke ICT-innovatie. Je team meekrijgen is daarin een belangrijke succesfactor. In deze sessie krijg je inzichten mee waar je als beleid mee aan de slag kan zodat je leerkrachten in staat zijn om hun onderwijskwaliteit te versterken, dankzij ICT-innovatie, en niet ondanks.

Klasmanagement
Hoe kan je je (digitaal) klasbeheer optimaliseren? Hoe zorg je voor tijdsbesparing? Hoe deel je makkelijk lesmateriaal? Wil je leerlingen laten samen werken of hun voortgang bekijken. Ontdek het in deze sessie

Principes van instructie en onderwijstechnologie
Principes als Worked examples, scaffolding en feedback geven… hoe kan je daar technologie laten werken voor jou als leerkracht?In deze sessie wordt je ondergedompeld in de instructieprincipes en gaan we die met voorbeelden meteen koppelen aan digitale tools!

Digitaal evalueren
Is iedereen mee? Dé hamvraag als leraar natuurlijk. Maar niet altijd makkelijk om dit te checken en om overzicht te bewaren. Heel wat digitale tools kunnen dat werk voor een deel van je overnemen, zodat jij in je kracht als leer-kacht kan staan. We zoomen zowel in op manieren om formatief te evalueren (hoe loopt het leren van de leerlingen?) als summatief (hebben we de beoogde doelen bereikt?).


Afsluiter

16.15u Networkmoment en receptie

17.15u Einde

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Congres- en Erfgoedcentrum Lamot

Van Beethovenstraat 8 - 10

2800 Mechelen

Belgium

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen