€ 75 – € 200
Boeklancering en congres 'Stedenbouw kan ook zo'

Boeklancering en congres 'Stedenbouw kan ook zo'

Venster Acties en details

€ 75 – € 200

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

CIVA

55 Kluisstraat

1050 Elsene

Belgium

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Op 3 juni lanceren we het voorbeeldenboek 'Stedenbouw kan ook zo' met een aansluitend congres.

Over dit evenement

Dit congres staat volledig in het teken van het nieuwe voorbeeldenboek ‘Stedenbouw kan ook zo; toekomstbestendige stedenbouw en ruimtelijke planning’. Dit boek toont aan hoe het anders kan. Want ondanks de vele problemen bestaan er ook beloftevolle oplossingen. Dat bewijzen deze 57 voorbeelden met verve. Elk van hen zet een stap in de richting van de regeneratieve stad.

Voor de lunch mag je je verwachten aan een pittige introductie door Linda Boudry van het Kenniscentrum Vlaamse steden en een presentatie van het boek door de auteurs.

De namiddag starten we met een keynote van Oana Bogdan die als voorzitter van de Good Living Expertencommissie in Brussel een verhaal brengt over de toekomstbestendige stad en de rol van stedenbouw hierin.

Daarna brengen drie inspirerende sprekers elk vanuit een ander gezichtspunt hun verhaal over de vergroening en verbetering van de stad: stad, burger en ontwerper. Want het is aan elk van ons om de handen in elkaar te slaan en samen de nodige transities vorm te geven.

We sluiten de dag af met een boeiend panelgesprek waar de volgende vraag centraal staat: hoe passen we de principes uit het boek toe in de stad, maar ook in de stadsrand, in het dorp en in de open ruimte?

Het programma

Deel 1: Boeklancering (11u30 tot 13u)

 • 11u30: Ontvangst
 • 12u00: Verwelkoming, door Nic Balthazar
 • 12u05: Introductie, door Linda Boudry (Kenniscentrum Vlaamse Steden)

Linda Boudry stond in 2000 als projectleider mee aan de wieg van het stedenbeleid en zette binnen de Vlaamse overheid het Thuis in de Stad-project op sporen dat een arsenaal aan nieuwe instrumenten ontwikkelde zoals het stadsvernieuwingsfonds, de stadsmonitor, het Witboek ‘De eeuw van de stad’… In 2006 maakte Linda als Adjunct Vlaams Bouwmeester de overstap naar het Team Vlaams Bouwmeester. Sinds eind 2008 coördineert ze als directeur de werking van het Kenniscentrum Vlaamse Steden: een samenwerking tussen de 13 centrumsteden en de VGC.

 • 12u20: De regeneratieve stad, door Luc Eeckhout (KU Leuven)

Luc Eeckhout is architect-stedenbouwkundige en gastprofessor aan de KU Leuven. Luc was betrokken bij verschillende publicaties en boeken omtrent duurzame stedenbouw. De laatste jaren is zijn onderzoek gericht naar de regeneratieve en gezonde stad waarin veranderingsgericht bouwen, circulair bouwen en rewilding voor hem een bijzondere plaats innemen.

 • 12u35: Waarom voorbeeldprojecten zo belangrijk zijn, door Erik Grietens (Bond Beter Leefmilieu)

Erik Grietens is beleidsmedewerker ruimtelijke planning bij Bond Beter Leefmilieu. Ruimtelijke ordening kent geen geheimen meer voor Erik. Betonstop, kernversterking of de kostprijs van onze versnipperde bebouwing? Erik bijt zich er al 20 jaar in vast.

 • 12u50: Lancering lezingen en workshops 'Stedenbouw kan ook zo', door Eva Heuts (VIBE)

Eva Heuts is architect-stedenbouwkundige en heeft zowel bij VIBE als in haar vorige functie als stedenbouwkundig ontwerper en ruimtelijk planner bij studiebureau Stramien ruime ervaring met duurzame stedenbouw en ruimtelijke planning, kernversterking en -verdichting, de herstructurering van bestaande wijken, de herbestemming van leegstaande sites en gebouwen, ontwerpend onderzoek op verschillende niveaus…

Deel 2: Lunch (13u tot 14u)

Deel 3: Congres (14u-17u)

 • 14u00: Keynote 'De toekomstbestendige stad' door Oana Bogdan (partner BOGDAN & VAN BROECK en voorzitter Good Living Expertencommissie)

Trouw aan haar voortdurende activisme voor een kwaliteitsvolle stedelijke ruimte, verankert Oana Bogdan het werk van BOGDAN & VAN BROECK in het lopende publieke debat en stelt ze de traditionele rol van de architect in vraag. Haar betrokkenheid bij maatschappelijke en politieke debatten draagt bij tot de bewustwording van de holistische benadering van duurzame ontwikkeling.

Tussen 2021 en 2022 was Oana voorzitter van de Expertencommissie “Good Living” voor een nieuwe Brusselse Stedenbouwkundige Verordening, juryvoorzitter van Rotterdam Architectuurprijs 2021, lid van de raad van bestuur van A+ Architecture in Belgium, ambassadrice Wiki Women Design en Women in Architecture in Belgium. Verder was Oana gastdocent aan de KU Leuven, jurylid Vlaamse Cultuurprijs 2007 en Ultimas 2020 Cultuurprijzen Vlaanderen, lid van de Beoordelingscommissie Architectuur en Vormgeving (Vlaamse Regering), Koninklijke Commissie Monumenten en Landschappen (Vlaamse Gemeenschap) en de Unesco expertencommissie voor de stad Brugge, en Staatssecretaris voor Cultureel Erfgoed in Roemenië.

Oana gebruikt momenteel deze waardevolle ervaring in Europa als spreker, jurylid van prijzen, lid van beoordelingscommissies voor overheidsinstanties en van verschillende besturen van non-profit organisaties.

“Good Living” is een ambitieus kader om alle Brusselse gebouwen, straten en pleinen future-proof te maken; de leidraad in de verdere transitie van Brussel naar een stad op mensenmaat. Oana Bogdan brengt een verhaal over de toekomstbestendige stad en de rol van stedenbouw hierin.

 • 14u45: Q&A
 • 15u00: Samen de stad vergroenen en verbeteren - 3 pitches van voorbeeldprojecten

o 15u00: Belang van een duidelijke en ambitieuze projectdefinitie: case Grote Markt Sint-Niklaas – spreker: Bart Van Lokeren (stad Sint-Niklaas)

Bart Van Lokeren is beleidsadviseur plannen en ontwikkelen bij de Stad Sint-Niklaas. Hij houdt zich bezig met de ruimtelijke planning en duurzame ontwikkeling van de stad.

o 15u10: Burgerparticipatie en de vergroening van de stad: case Tuinstraten Antwerpen – spreker: Iris Vande Walle (Commons Lab vzw)

Iris Vande Walle werkt sinds 2021 als coach en projectleider voor mensen die op een “Commons”-wijze, de publieke ruimte in hun omgeving zelf willen verbeteren. Focus op de impact en zorg voor het klimaat, de omgeving en de mens in zijn omgeving.

o 15u20: Invloed van tijdelijk gebruik op een toekomstbestendig ontwerp: case Molenwest Molenbeek – spreker: Bert Gellynck (1010 architecture urbanism)

Bert Gellynck is architect & stedenbouwkundige en leidt samen met Nadia Casabella het ontwerpbureau 1010 architecture urbanism.

Naast zijn activiteiten binnen 1010 is hij ook actief als praktijkassistent aan de vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent, waar hij de studenten in de master-ateliers inspireert en motiveert bij het verkennen van de wereld van het architecturaal en stedenbouwkundig ontwerp.

 • 15u30: Koffiepauze
 • 16u00: Paneldebat met Kathleen Van de Werf (voorzitter VRP, Operational manager BUUR part of Sweco), Kristoff De Winne (Acquisition & Development Director Matexi), Tom Meeuws (schepen bevoegd voor o.a. leefmilieu en samenlevingsopbouw stad Antwerpen) en Stefaan Vandist (auteur Pretopia), gemodereerd door Nic Balthazar
 • 17u00: Einde

Inschrijvingsprijzen (BTW incl.)

Boeklancering en congres (inclusief boek)

 • Niet-leden: €200,-
 • Leden: €160,-
 • Studenten: €80,-

Boeklancering en congres (exclusief boek)

 • Niet-leden: €165,-
 • Leden: €125,-
 • Studenten: €45,-

Boeklancering (inclusief boek)

€75,-

Belangrijk: Betaal je liever via een factuur of een bestelbon? Dat kan! Stuur een mail naar communicatie@vibe.be en we helpen je met plezier verder.

Belangrijk: Leden en Growfunders krijgen een persoonlijke code toegestuurd waarmee ze aan een voordeeltarief inschrijven. Je kan bij de bestelling van je tickets bij 'Promotiecode invoeren' de code ingeven waarna het bedrag automatisch aanpast. Ondervind je problemen? Stuur dan zeker een mail naar communicatie@vibe.be en we helpen je verder op weg!

Datum en locatie

Vrijdag 3 juni 2022

CIVA, Kluisstraat 55, 1050 Brussel (Google Maps)

 • Bus 54 (halte Baljuw)
 • Bus 71 (halte Museum van Elsene)
 • Bus 38, 59, 60 (halte Flagey)
 • Tram 81 (halte Baljuw)

Disclaimer

Je persoonlijke gegevens worden verwerkt conform de privacyverklaring van VIBE vzw. We verwerken je gegevens conform het doel waarvoor deze verstrekt zijn en doen er alles aan om je privacy te garanderen. De door jou verstrekte gegevens delen we niet met derde partijen, tenzij dit wettelijk verplicht en toegestaan is. Wil je je gegevens corrigeren? Neem dan contact met ons op via info@vibe.be.

Sponsored by VDK bank.

Beeld: © PAKT Antwerpen

Afbeelding van Boeklancering en congres 'Stedenbouw kan ook zo'
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

CIVA

55 Kluisstraat

1050 Elsene

Belgium

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen