CoderDojo Oostende 18/02/2023  ! Met nieuwe trajecten !

Venster Acties

CoderDojo Oostende 18/02/2023 ! Met nieuwe trajecten !

Over CoderDojo CoderDojo  organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren.

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Bibliotheek Kris Wellington Wellingtonstraat 17 8400 Oostende Belgium

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Over dit evenement

  • 2 uren 30 minuten
  • eTicket voor mobiel

Op de dojo van 18 feb. 2023 zullen de coaches nieuwe trajecten voorstellen, naast Scratch zal je ook zaken kunnen uitproberen zoals mBots, Arduino's, 3D printen, micro:bits ...

Ook in de sessies hierna zullen deze trajecten aangeboden worden!

Over CoderDojo

CoderDojo  organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring.

Dojo's worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door vrijwilligers. Enerzijds zijn dit coaches met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen. Anderzijds hebben we ook cooks die de praktische organisatie van de Dojo op zich nemen. CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd.  CoderDojo wilt aan iedereen tonen dat programmeren niet enkel voor nerds is. Onze coders bouwen super leuke projecten en zijn daarom het voorbeeld bij uitstek dat technologie tof kan zijn. CoderDojo heeft daarom maar één regel: "Above all: be cool!".

Praktische informatie

Je kan deelnemen tussen 7 en 18 jaar. Ben je  jonger dan 12 jaar dan word je het best begeleid door (een van) je ouders. Je ouders hoeven niet de hele tijd aanwezig te zijn, maar moeten wel in de buurt blijven zodat we hen kunnen contacteren. We appreciëren het als ouders een halfuur voor het einde van de Dojo terugkeren om het toonmoment mee te maken.

Je dient te beschikken over een laptop. De coaches zullen ervoor zorgen dat alle benodigde software geïnstalleerd zal worden of zullen je vooraf laten weten als je iets specifieks nodig hebt. Heb je echt geen laptop, geef dit aan en dan zal CoderDojo proberen een draagbare computer te voorzien.

Registreren & annuleren

Het inschrijvingsformulier zal voornamelijk persoonlijke gegevens verzamelen over de  deelnemer. In enkele gevallen zal ook bijkomende informatie over de ouder/voogd worden gevraagd, en dat zal dan ook expliciet vermeld worden. We vragen bij de inschrijving aan alle deelnemers om een e-mailadres en telefoonnummer van de ouders of voogd op te geven. Indien nodig  zal CoderDojo  rechtstreeks contact opnemen met de ouders of voogd.

We waarderen het dat deelnemers de tijd nemen om hun bestelling actueel te houden, en als je niet aanwezig kan zijn, is het gemakkelijk om jouw inschrijving te annuleren vanuit jouw Eventbrite account. Meld je aan bij Eventbrite.com, ga naar de pagina tickets, en zoek uw bestelling. Klik op jouw bestelling om gedetailleerde informatie te bekijken, en selecteer vervolgens "Order annuleren" om uw inschrijving te annuleren. Je zal een e-mail ontvangen om de annulering te bevestigen. Blijkt dat niet meteen te lukken, dan kan je ons altijd contacteren via oostende@coderdojobelgium.be.

Trajecten

Er zijn verschillende trajecten waaraan je kan deelnemen. Als je nog helemaal geen ervaring hebt,  start je best met Scratch. De beschikbare trajecten op de dag zelf zijn ook ietwat afhankelijk van de aanwezige coaches.

ScratchHet logisch denken om kleine deelproblemen in een groter geheel op te lossen is een belangrijke basisvereiste bij het programmeren, waarbij de gebruikte programmeertaal zelfs niet uitmaakt. Een speelse presentatie, vergelijkbaar met Lego, maakt het makkelijk om de benodigde logica te bevatten en het eindresultaat wordt enkel beperkt door hun eigen creativiteit. De overige aangeboden trajecten gaan er vanuit dat de de deelnemer de programmatorische logica die in Scratch wordt gebruikt onder de knie heeft.

Arduino/Dwengo Arduino is een controller voor het lezen en aansturen van digitale en analoge signalen komende van verschillende sensoren en actuatoren rond onder andere licht, geluid, warmte, afstand, beweging … . De programmatie gebeurt ofwel in de programmeertaal C, ofwel worden uitbreidingen van Scratch (zoals S4A of mBlock) of andere hulpmiddelen (zoals Ardublock) gebruikt. De opgedane ervaring gaat van de kennis van elementaire elektronica componenten en schakelingen, tot het bedenken, uitvoeren en testen van zelfstandige sturingsalgoritmes zoals voor zelfrijdende wagentjes of robots. De Dwengo-bordjes zijn compatibel met Arduino, maar bieden standaard een aantal elektroische componenten aan die niet meer moeten worden geschakeld.

MbotsDe arduino is een veelzijdig bordje en kan ook gebruikt worden om robotwagentjes aan te sturen, waarbij de kinderen leren gebruik maken van diverse sensoren en de bijhorende elektorische schakelingen. We beschikken over enkele mbots die in een een scratch(-like) omgeving kunnen geprogrammeerd worden. De mBots hebben reeds heel wat componenten ingebouwd, zodat ze snel in een Scratch(-gebaseerde) omgeving kunnen geprogrammeerd worden via PC, tablet of smartphone. De PC  programmatie omgeving (mBlock) kent zowel de aansturing vanuit het Scratch programma, als het omzetten en opladen van dat programma in de Arduino taal.

MicrobitDe BBC liet onlangs een bordje ontwerpen om het ter beschikking te stellen aan alle lagere-schoolkinderen in de Verenigd Koninkrijk. In de dojo gebruiken we dit bordje om kinderen zowel in een blokgebaseerde programmeeromgeving als in een tekstuele (Python) omgeving te laten programmeren. 

Vragen

Contacteer ons via oostende@coderdojobelgium.be! Tot snel!

Wij respecteren je privacy

CoderDojo is leuk en daarom tonen wij graag waar we mee bezig zijn. We nemen tijdens onze activiteiten foto’s van onze deelnemers en begeleiders die we daarna op sociale media plaatsen. Het kan gebeuren dat je zoon of dochter daarom gefotografeerd of gefilmd wordt tijdens een CoderDojo activiteit. Wij gebruiken dit beeldmateriaal niet op flyers of voor uitvoerige campagnes zonder hiervoor nog eens expliciet toestemming te vragen. Indien je liever wilt dat geen foto’s van je kind gebruikt worden, kan je dat tijdens het registreren aangeven.

We respecteren bovendien ook je data. Meer weten? Bekijk dan zeker even onze privacy verklaring op de website.