Gratis

Presentatie themanummer de lage landen: ‘Water, vloek en zegen'

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Zeeuws maritiem muZEEum

11 Nieuwendijk

4381 BV Vlissingen

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Presentatie van het themanummer ‘Water, vloek en zegen’ van de lage landen in muZEEum, Vlissingen op donderdag 21 oktober om 19u30.

Over dit evenement

Themanummer de lage landen

Het nieuwste nummer van het Vlaams-Nederlandse culturele tijdschrift de lage landen zoomt in op het thema ‘water, vloek en zegen’. In het laaggelegen deltagebied van de Lage Landen is water alomtegenwoordig: als zee, stromen en rivieren. Het is getemd en ingedijkt. Er is grond op gewonnen. Het is zowel een bedreiging als een bron van weldaad gebleken.

Lezing van professor Lotte Jensen

Op de presentatie van het themanummer in het Zeeuws maritiem muZEEum geeft cultuurhistorica Lotte Jensen een lezing over ‘Kwetsbaarheid en trots. De strijd tegen het water vroeger en nu’. Hoe heeft die strijd onze identiteit bepaald? En hoe werd die strijd afgebeeld in onze culturele media vanaf de schilderkunst? Dat dit thema brandend actueel is, hoeven we u niet te vertellen. Jensen start haar lezing bij de Elisabethvloed van 1421, die dit jaar uitgebreid wordt herdacht, en eindigt met de overstromingen van deze zomer.

Muzikale zeegedichten van Slauerhoff

Muzikanten Elly Aerden (Eléonor) en Gerry De Mol zorgen voor een muzikaal intermezzo. Ze doken samen in de teksten van de Nederlandse dichter en zeevaarder J.J. Slauerhoff. Het resultaat is een volledig nieuw liedrepertoire dat zijn neerslag vindt in het album Ik had me het leven anders voorgesteld. Ze krijgen muzikale versterking van Jan-Sebastiaan De Geyter.

Lotte Jensen is neerlandica, filosofe en cultuurhistorica. Ze werkt als hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis bij de afdeling Nederlandse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Elly Aerden is zangdocente folk en wereldmuziek aan de academies van Sint-Niklaas en Lebbeke en geeft regelmatig workshops en stages. Je hoort Aerden aan het werk bij Zefiro Torna, Olla Vogala, amoRRoma en MissT. Met Eléonor creëerde ze een eigenzinnig mediterraan project rond Latijnse gedichten.

Gerry De Mol maakte al poëzie- en muziekprogramma’s rond Herman de Coninck en Fernando Pessoa, en toonzette onder meer Goethe, Rutger Kopland en Guido Gezelle voor het Kaaitheater, de AB en het Archipel-poëziefestival in Sint-Niklaas. Hij was de bezieler van onder meer Oblomow, Kleine Blote Liedjes met Eva De Roovere, maakte theater met Compagnie Lodewijk/Louis, ’t Arsenaal, Younnous Diallo en is af en toe solo zichzelf.


		Afbeelding van Presentatie themanummer de lage landen: ‘Water, vloek en zegen'

Benieuwd naar het nummer?

Surf snel naar de website van de lage landen om het nieuwe nummer te ontdekken of meteen te bestellen. De editie zal ook te koop zijn voor en na de lezing.

De toegang van de presentatie is gratis, maar inschrijven is verplicht!

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Zeeuws maritiem muZEEum

11 Nieuwendijk

4381 BV Vlissingen

Netherlands

Kaart bekijken

Organisator de lage landen en muZEEum

Organisator van Presentatie themanummer de lage landen: ‘Water, vloek en zegen'

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen