Intensive 'Systemisch werken met Rake Vragen' mét Siets Bakker

Venster Acties

Early access

Intensive 'Systemisch werken met Rake Vragen' mét Siets Bakker

Met Rake Vragen breng jij in 2023 beweging in situaties die vastzitten!

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Heerlijckyt Van Elsmeren Weg op Halen 2B 3450 Geetbets Belgium

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beleid voor refunds

Geen refunds

Over dit evenement

  • 1 dag 9 uren
  • eTicket voor mobiel

Na de succesvolle én zeer gewaardeerde Intensive in oktober j.l. komt Siets Bakker in april 2023 opnieuw naar Vlaanderen met de 2-daagse Intensive Rake Vragen.

Veel vraagtechnieken zoeken naar omstandigheden, feiten en voorbeelden. Maar dat helpt niet als je vastzit. Je hebt namelijk geen bewijs of meer informatie nodig. Want met die informatie ben je al zo hard aan het werk. Meer informatie, feiten en bewijzen zijn meer van hetzelfde. En dragen dus niet bij aan het losmaken. Of zoals Einstein zei ‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’.

Op 24 en 25 april a.s. tijdens de Intensive 'Systemisch werken met Rake Vragen' leert Siets Bakker, systemisch expert & organisatie 'nerd' jou vragen te stellen die voorbijgaan aan de omstandigheden, feiten en voorbeelden. Vragen die je uitnodigen om voorbij alles wat je al weet en kunt, te gaan.

Siets Bakker, systemisch expert & organisatie 'nerd', heeft met het ontwikkelen van 'Rake Vragen' zowel de diepgang van systemisch werken als de complexiteit wat er in systemen aan de hand kan zijn, weten te behouden terwijl het tegelijkertijd heel makkelijk hanteerbaar is zowel je werk als coach, consultant, leidinggevende, ceo, marketeer, interim manager, facilitator, .. als in je privé leven. Tenslotte, een vraag stellen kan iedereen, en het kan altijd. Is het niet hardop aan een ander, dan is het wel in het gesprek met jezelf'.

Deelnemers van de oktober j.l. Intensive zeggen:

Een zeer goede én ik durf zelfs te zeggen een briljante training. Siets is erg vernieuwend. Ze raakt zaken aan die zeker nog niet mainstream zijn, ook niet voor ervaren coaches. Ze is heel praktisch en hands-on en geeft tegelijkertijd veel uitleg. Haar sterkte ligt in het intuïtieve en energetische. Ik vind het heel inspirerend, dat zij daar zo sterk durft voor kiezen. En de resultaten liegen er niet om! Doorheen de hele cursus heb ik de kracht van de methodieken kunnen ervaren. Het beste aan de training is de grote hoeveelheid van praktische methodieken die we continu hebben mogen ervaren en doorleven, steeds in het nu, steeds doorleefd. Leren door ervaren, dat is veel meer dan enkel 'mentaal' leren.

Els Abts, Diensthoofd VLM en interne coach Vlaamse overheid

Een onwaarschijnlijk rijke bron van inzichten en verbinding. Het is een van de eerste toepassingen van systemisch werk, die deze complexe materie écht makkelijk maakt. Vanochtend heb ik de vraag "Hoe oud is dit?" gebruikt in een pittige coaching en gelijk gingen we naar de essentie en de oorzaak van al haar fysisch en psychisch lijden. Het allerbeste van de training? De kwaliteit van Siets haar aanwezigheid. You walk you talk lady!

Luc Limère, Leadership catalyst groWise

RAKE VRAGEN

  • Een Rake Vraag begint niet met een vraag. De vraag begint hoe je jezelf als vraagsteller organiseert.

Een vraag kan enorm veel impact hebben. Die impact wordt slechts voor een deel veroorzaakt door de vraag zelf. Als je diezelfde vraag op papier zou lezen, zou er veel minder losgemaakt worden. Hoe kan dat? Dat komt door wat de vraagsteller nog meer doet. Door hoe je je door de vraagsteller uitgenodigd voelt om een antwoord te vinden. Siets noemt dit: de kwaliteit van jouw aanwezigheid. Met de manier waarop jij aanwezig bent, schep je het kader voor wat mogelijk is. Alsof je op een bepaald niveau de spelregels bepaalt. Zonder een hoge kwaliteit van aanwezigheid, wordt het gewoon een Gewoon Goede Vraag.

  • Herstellen van verbindingen op de meest eenvoudige manier

De grootste complexiteit van nu, in organisaties, in de maatschappij, maar ook op andere vlakken b.v. denk maar eens aan nieuw samengestelde gezinnen, is hoe je zorgt dat de juiste verbindingen gelegd worden. Flow ontstaat als de structuur, interactie en kwaliteit van de verbindingen kloppen. Met de juiste verbindingen, is alles mogelijk, alle informatie is bereikbaar, voor iedereen. Systemische 'Rake Vragen' zijn vragen die je stelt om de kwaliteit van de verbindingen te onderzoeken. Het zichtbare deel van het probleem is het symptoom, veroorzaakt door iets voorbij het zichtbare: in de kwaliteit van verbindingen. 'Rake Vragen' is een praktische, toegankelijke en niet zweverige manier om met systemische kennis te werken.

  • Soms wil je verandering. Dan maak je een plan. Je gaat van A naar B. Soms is beweging nodig. Je zoekt naar wat er vastzit en in dat zoekproces maak je het los. Rake vragen brengen die beweging

Een verandering heeft een vooraf besloten richting. Weer in beweging komen is meer het vrijkomen van energie, waarna de dingen hun natuurlijke loop kunnen nemen. Beweging is de natuurlijke manier van zijn. In het groot: de natuur van ons universum en in het klein: de atomen, moleculen en cellen. Beweging is onze natuurlijke manier van zijn. Beweging tegenhouden kost energie.  Rake Vragen zoekt naar wat er vast zit dat normaal gezien zou stromen, om het vervolgens weer los te maken. 

  • Er bestaat veel informatie die niet zichtbaar is. Maar dat betekent niet dat die niet bestaat. 

Rake Vragen maken, net als opstellingen, onzichtbare informatie en wijsheid, zichtbaar. Als een probleem een symptoom van iets is, dan gaat het niet om het symptoom zelf maar om waar het symptoom vandaan komt. Soms wordt iemand onbewust gestuurd door iets voorbij het zichtbare. Dan red je het niet met aanspreken alleen, of een coaching of een teamsessie. Want het gedrag hoort bij iets anders en zal dus opnieuw terugkomen.

  • Een inhoudelijk antwoord op een Rake Vraag is vaak niet eens nodig. Je krijgt minimaal drie soorten antwoorden: wat de ander zegt, hoe het lichaam van de ander reageert en hoe jouw lichaam reageert.

De antwoorden op vragen in het systemische domein zijn heel anders dan die uit het analytische domein: je kunt ze namelijk voelen i.p.v. horen. Met andere woorden: je neemt waar wat er in je lichaam gebeurt. Daarna worden de verbindingen (of verstoppingen) zichtbaar. Bijvoorbeeld doordat iemand zijn adem op slot zet. Of een draai in de buik krijgt als hij ergens aan denkt. Of anders: je opgelucht voelen, meer lucht doordat iets zichtbaar is. Of je voelt dat je bloed begint te stromen. De taal van het lichaam doet er in het systemisch domein meer toe dan de taal van woorden. 

Over de intensive

In deze intensive leert Siets je hoe je zelf systemische kennis kunt inzetten via het werken met vragen. Het maakt niet uit hoe veel of weinig ervaring je al hebt. Deze vorm kun je heel gemakkelijk combineren met andere methoden en technieken die je al beheerst. Je voegt Rake Vragen toe en opent daarmee weer een heel nieuw spectrum aan mogelijkheden.

We starten steeds bij jouw eigen wereld. Bij hoe jij dingen ervaart, wat er voor jou wel en niet mogelijk is. Siets zal steeds in kleine stukjes de kennis achter Rake Vragen en systemisch werken uitleggen en vervolgens test je dat in verschillende oefeningen. Je leert hoe je zelf je eigen Rake Vragen kunt maken en wat de voorwaarden zijn om de vraag ook écht te laten raken. Je krijgt natuurlijk ook de kaartenset Rake Vragen. Tijdens de intensive zullen we verschillende methodes met de kaartenset oefenen zodat je het gemakkelijk kunt inzetten in je eigen praktijk.

Deze wijze waarop Siets met je traint en oefent is heel ontspannen. Maar vergis je niet: tegelijk is het scherp, to the point en relevant. De manier waarop ze dat doet is een fijn referentiekader en spiegel voor je eigen stijl. Zo kan het dus ook. Je mag zijn wie je bent, precies zoals je bent.

De intensive opent een heel ontspannen en praktische manier van systemisch werken inzetten, zonder dat er specifieke voorwaarden voor zijn.

Praktische zaken

Waar?

Heerlijckyt van Elsmeren

De Houtschuur

Weg op Halen 2B

3450 Geetbets

België

https://www.heerlijckyt.org

Wanneer?

Maandag 24 april en dinsdag 25 april 2023

9u Ontvangst & landen

09:30-18u Intensive Rake Vragen

Optioneel:

Diner maandag avond 'Aan tafel mét Siets Bakker'

Investering?

Early bird 625incl. de toolkit met kaartenset Rake Vragen (ter waarde van 48,50€), de exclusieve dobbelstenen set 'Zo kun je het zeggen' (niet te koop), een Heerlycke lunch, alle dranken & een zoet 4-uurtje.

Early bird tarief geldig t/m 15 maart a.s. Reguliere prijs: 695€

Na inschrijving en een mail met je bedrijfsgegevens, sturen we jou de factuur. 

Liefst overnachten?

Dat kan! Neem contact op met Inge van de Heerlijckyt van Elsmeren. Email: inge@heerlijckyt.org

Prijs : 85€ small room, 110€ medium room (1P), 130€ medium room (2P) per nacht incl. ontbijt excl. BTW

Over Siets Bakker

Siets Bakker is een opvallende verschijning in het systemisch landschap. Als geen ander kan zij de vaak complexe en abstracte begrippen, helder verwoorden. Zodat je het snapt én kunt voelen, zonder aan diepgang te verliezen. Ze is meester in het creëren van werkvormen en tools, waarvan Rake Vragen de meest bekende is.

 Ze noemt zichzelf graag ‘organisatie-nerd’. Haar redenering is dat als in organisaties de dynamieken stimulerend zijn in plaats van belemmerend, dit een wereld van verschil maakt voor de mensen die in die organisaties werken.

Ze is veel gevraagd keynote speaker, begeleidt directies en teams op hun strategie- of heidagen, geeft in company opleidingen in systemisch werken en heeft een eigen goedlopende opleiding waarin ze professionals leert om via Rake Vragen, systemische interventies te doen.

 Siets is auteur van drie boeken: Systemisch Wijzer (2015) schreef ze samen met Leanne Steeghs. Het boek staat inmiddels bij vele opleidingen op de literatuurlijst omdat het in hele begrijpelijke woorden en met praktische toepassingen aanspoort om je eigen wijsheid in te zetten.

In Rake Vragen (2018) lees je hoe je via de vragen die stelt aan een ander maar ook aan jezelf, systemische kennis kunt toevoegen. Met meer dan 10.000 verkochte exemplaren is dit een van de best lopende titels in het systemische werkveld. Zowel het boek als de toolkit / kaartenset zijn vertaald naar het Engels, het Deens, het Spaans

Het boek Onderstroommanagement is eind 2021 uitgekomen, ze schreef het samen met Jan ter Bogt. Het brengt systemische kennis in beeld in een branche waarin het nog nauwelijks bekend is: de maakindustrie. Via begrippen als ‘compleet leiderschap’ en ‘KVI’s, kritische verbindingsindicatoren als aanvulling op prestatiefactoren, wordt het systemisch werk ook in deze branche hanteerbaar.

Wil je al eens kennismaken met Siets en 'Rake Vragen', surf dan naar volgende opnames:

Bekijk onder dit blok de 'Rake Vragen' podcast met Siets over fenomenologisch denken, uit verbinding raken en in het hier en nu leven. Of beluister de podcast-versie via Spotify:

https://open.spotify.com/episode/7EhAmcNySbxgf0ydZNZJzS?si=dae13bf62ee0490b

Of beluister Siets over haar ervaringen met systemisch werk in teams. Hoe laveer je tussen analytisch en systemisch werken met teams? Wat kan je doen om het eigenaarschap bij een team te houden? En hoe wordt een systemische vraag de interventie die alles anders maakt?

https://open.spotify.com/episode/2vSKisFTOkLzE1YTCFOHGO?si=bf691a54ed0746a5

Meer info? 

https://rakevragen.com//