60,13 €

Hoe nemen we onze tijd terug in handen?

Ticketverkoop is gesloten

Ticketverkoop is gesloten
Het event is uitverkocht. Schrijf je in op de nieuwsbrief via www.appleforthebrain.be en wordt als eerste op de hoogte gebracht van onze nieuwe events.

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Felix Pakhuis

30 Godefriduskaai

2000 Antwerpen

Belgium

Kaart bekijken

Ticketverkoop is gesloten

Ticketverkoop is gesloten
Het event is uitverkocht. Schrijf je in op de nieuwsbrief via www.appleforthebrain.be en wordt als eerste op de hoogte gebracht van onze nieuwe events.
Beschrijving van het evenement
Psychiater Dirk De Wachter en filosoof Ignaas Devisch zetten ons aan het denken over onze haastmaatschappij.

Over dit evenement

Hoe nemen we onze tijd terug in handen?

Dirk De Wachter en Ignaaas Devisch zetten ons aan het denken over onze haastmaatschappij.

“Druk, druk, druk”, het is zowat het meest gehoorde antwoord op de vraag “Hoe gaat het met jou?” Daar is natuurlijk niks mis mee: mensen mogen een overvolle agenda hebben. Maar vaak is de realiteit allesbehalve rooskleurig. Terwijl de mens vroeger tijd kon schikken om zijn leven in te delen, is het nu net andersom. Velen van ons worden geleefd door de tijd en de daarbij horende tijdsdruk. Tijd bepaalt, meer dan ooit tevoren, ons leven.

De bekendste psychiater en de boeiendste filosoof van ons land buigen zich over het thema ‘tijd’ op de volgende Apple for the Brain-avond. Samen gaan ze ons doen nadenken over hoe we de tijd terug in handen kunnen nemen. Want één ding is duidelijk, de gevolgen van onze haastmaatschappij zijn voelbaar op vrijwel alle domeinen van ons leven en de tijdsdruk is zo aanzienlijk merkbaar dat er maar één conclusie mogelijk is: we pakken dit probleem best gezamenlijk aan.

Het is niet omdat we ons aan sneltempo haasten van het ene ogenblik in het andere, dat de oplossing ligt in collectief onthaasten. Als je al je activiteiten afbouwt om tot rust te komen, zou de rust wel eens dodelijk saai en eenzaam kunnen zijn. Mensen betalen duizenden euro´s voor een zogenaamde ‘stiltevakantie’, maar als ze eenmaal daar zijn denken ze al snel: “Oei, is dit het?” De kernvraag is daarom volgens filosoof Devisch niet hoe we aan de drukte kunnen ontkomen, maar hoe we moeten omgaan met de rusteloosheid die in ons systeem woelt.

De praktijk van Dirk De Wachter wordt overspoeld met mensen die niet kunnen volgen in onze ratrace, ze zijn overprikkeld en kunnen niet meer van het leven genieten. Soms is ziek zijn de enige manier om tot rust te komen. De westerse mens heeft zijn eigen lot in handen genomen. Daardoor hebben we veel vooruitgang geboekt, maar nu lijkt het alsof we op een grens botsen. Als je niet succesvol bent, heb je niet hard genoeg je best gedaan. Als je ziek wordt, heb je niet gezond genoeg geleefd. Bij falen volgt schuldinductie. We zouden volgens De Wachter wel wat kunnen leren van de derde wereld.

Het belooft een boeiende avond te worden, waarbij De Wachter en Devisch elk vanuit hun eigen werkdomein inzichten geven. Verwacht je niet aan een berg tips & tricks en kant-en-klare oplossingen voor een rustiger leven. We gaan dit thema grondig uitspitten met twee denkers die hun visie zullen geven tijdens een duogesprek vol interactie met het publiek.

Let’s feed our minds!

Dirk De Wachter is een psychiater en hoogleraar, die in België en Nederland bekend werd bij het grote publiek na zijn boek ‘Borderline Times’. Hij is tevens auteur van ‘Liefde, een onmogelijk verlangen’, ‘De wereld van De Wachter’ en het pas verschenen ‘De kunst van het ongelukkig zijn’.

Hij is een veelgevraagd spreker en werd razend populair dankzij uitspraken als: “Een klein beetje ongelukkig zijn, dat is de kunst van het leven.” “Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn, is dé ziekte van de tijd.” “Zonder lastigheid in het leven, is er geen liefde.” “Zou het geen oplossing zijn als we elkaars therapeut kunnen zijn?”... Hij pleit voor meer verveling, het aanvaarden van lastigheden in het leven en het connecteren in real life i.p.v. online.

Ignaas Devisch is professor in filosofie, medische filosofie en ethiek. Hij werkt als filosoof aan de Universiteit Gent en publiceert en spreekt regelmatig in binnen- en buitenland, zowel voor een gespecialiseerd als een breed publiek.

We kennen hem als vaste columnist bij De Standaard en als actieve deelnemer aan debatten. Recent kwam hij nog vaak in de media bij de solidariteitsactie van zieke baby Pia als medisch filosoof en ethicus.

‘Het Empatisch teveel’, ‘Ziek van gezondheid’ en ‘Rusteloosheid’ zijn een aantal van zijn boeken. Het laatste boek werd uitgeroepen tot Beste Spirituele boek van 2017.

Prijs: 58€ (brainfood van Pure Prana by Pascale & 2 drankjes naar keuze inbegrepen)

Wanneer: Donderdag 28 november

Waar: Felix Pakhuis, Godefriduskaai 30, 2000 Antwerpen

Welcome: 19u

Food & drinks & chats

20u00: Talk Dirk De Wachter & Ignaas Devisch - part 1

20u45: Break

Desert & Drinks

21u45: Talk Dirk De Wachter & Ignaas Devisch - part 2

22u00: Let’s have another drink!

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Felix Pakhuis

30 Godefriduskaai

2000 Antwerpen

Belgium

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen