FUTURE Of CULTURE
Evenementdetails
Beschrijving
FUTURE OF CULTURE is een gratis event die wil nadenken over de toekomst van cultuur en de impact van technologie op de cultuursector en bestaat uit drie grote delen.
In een 1ste deel (10:00 - 12:30) focussen we de resultaten en learnings van het project Museum of Things for People.
In een 2de deel (13:30 - 17:00) duiken we in de toekomst van de culturele sector. Een drietal sprekers zorgen voor de nodige inspiratie, gevolgd door een panel van experten die in discussie gaat met jou als deelnemer.
In een 3de en laatste deel (17:30 - 19:30) kan je in het Design Museum Gent de gratis de IoT tracking opstelling zelf testen.
Deel I: Museum of Things for People is een door Vlaanderen ondersteund Smart City project waarbij meerdere partners onderzoek doen naar de impact van IoT technologie in een museum.
Op 19 september stellen deze partners hun bevindingen en learnings voor. Naast de gebruikte technologie is er aandacht voor het gebruikersonderzoek, het gebruik van data en de ompact op privacy. Kortom alle aspecten komen aan bod
Deel II: Meteen maken we van de gelegenheid gebruik om deze dag uit te breiden met een studienamiddag over de toekomst van de culturele sector. Samen met Cultuurconnect nodigen we enkele nationale en internationale topsprekers uit uit omtrent dit thema. De focus zal daarbij niet enkel en alleen op technologie liggen.
Reeds aangekondigde keynotes:
2030 door Tom Palmaerts - We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar door kleine trillingen te kaderen in grote evoluties en trends kunnen we mogelijke toekomsten voorstellen. Over 11 jaar leven we in het jaar 2030. Tom Palmaerts van Trendwolves onderzoekt welke maatschappelijke fenomenen dan belangrijk zullen zijn. Hij speelt graag met toekomstdenken…maar toekomstdenken is enkel interessant als we er vandaag mee aan de slag kunnen gaan. Tom vertelt “nu” al het verhaal van 2030 omdat cultuurmakers er ook “nu” al inspiratie uit kunnen halen.
Battle for the third space door Fredo De Smet - Wat zal de rol van een musea en de brede cultuursector nog zijn in 2030? Hoe kunnen we die plekken inrichten als een third space waar het openbare leven zich in afspeelt normen worden bepaald, en nieuwe ideeën opkomen.
Een smart museum voor slimme mensen door Jasper Visser.
Daarnaast werden ook Dries Depoorter en Jon Stam bevestigd om vanuit hun artistiek oogpunt een inspirerend verhaal te brengen.
Het afsluitende panel zal de rol van technologie in de cultuursector bespreken.
Panelleden: Sara Logghe (Cultuurconnect), Annelies Desmet (Dear Tech) en Luc Delrue (Secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media in Vlaanderen) en Jasper Visser.
Moderatie: Fredo De Smet
Deel III: Als extra sluiten de deze dag af in het Design Museum waar iedereen de IoT tracking opstelling kan uitproberen en/of napraten met een natje en een droogje.
Meer info en updates via MOTFP.be
-
Luc Delrue
Secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media in Vlaanderen -
Dries Depoorter
Creative Technologist / Artist -
Annelies Desmet
Co-founder Dear Tech -
Christophe De Jaeger
Gluon -
Sara Logghe
Project Manager R&D -
Tom Palmaerts
Trendwolves Trendwatcher -
Fredo De Smet
Design Museum Gent Curator en consulent -
Jon Stam
Design Research -
Jasper Visser
Strategisch adviseur & Senior partner VISSCH STAMM