Experimentcafé over pijnbeleving

Venster Acties

Experimentcafé over pijnbeleving

Experts bedachten een uitvinding voor pijnpatiënten. Kom dit testen, filosofeer over pijn en doe mee met een literaire ontmoeting over pijn.

Door Comon

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

De Krook 1 Miriam Makebaplein 9000 Gent Belgium

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Over dit evenement

Een divers team van experts bedacht een uitvinding voor pijnpatiënten. Kom deze uitvinding uittesten, filosofeer mee over pijn en doe mee met een 'literaire ontmoeting over pijn'. Dit alles tijdens het Experimentcafé over pijnbeleving in De Krook.

Ontdek een technologisch snufje

Zit je graag op de eerste rij bij een primeur? Kom dan zeker naar het Experimentcafé van Comon. Tijdens dit event toont een team experten uit de zorg en andere sectoren voor het eerst hun uitvinding aan de buitenwereld. Een prototype van een bende pientere studenten vormden het startpunt. Hierop bouwden expertenteams tijdens een Miniproeftuin verder tot – eureka – er een tastbare uitvinding op tafel lag.

Dolox: een uitvinding voor pijnregistratie

Dolox mag de spits afbijten. Wat als ... er een slim toestel zou bestaan dat je pijn registreert en het op een later tijdstip communiceert aan je arts? Gedaan met misverstanden over een zogenaamd ‘pijntje’. Want niet iedereen kan zijn of haar pijn even goed uitdrukken. Zeker oudere mensen niet. ‘Dolox’ werd in de eerste plaats bedacht voor hen. Een eenvoudig toestel met maar enkele knoppen. Meer niet. Via de knoppen geeft de patiënt zijn pijnniveau aan. Met één druk op de knop legt hij dat vast. Op een later tijdstip leest de arts die gegevens in en kan hij op basis van exacte gegevens de juiste behandeling voorstellen.

Kom deze uitvinding zelf uittesten

Dit apparaat kan een doorbraak betekenen voor pijnpatiënten. Voel je je aangesproken? Kom Dolox ontdekken en zelf uittesten tijdens dit Experimentcafé. Want onze experten hebben je feedback nodig. Werkt het goed? Wat ontbreekt er volgens jou nog aan? Wat kan beter? Zo draag jij bij tot de toekomst van onze gezondheidszorg in Gent.

Literaire ontmoeting over pijn

Tijdens deze workshop gaat Het Connectief vanuit literaire fragmenten over pijn in gesprek over de impact van leven met chronische pijn, het opzoeken van de pijngrens en verschillende vormen van pijnbeleving. In een kleine groep delen we ervaringen, zoeken we samen houvast en genieten we ook van pijnstillende receptjes.

“Het is vreemd dat ziekte, naast liefde, strijd en jaloezie, niet een van de belangrijkste literaire thema’s is. Je zou verwachten dat er romans aan de griep waren gewijd; heldendichten aan tyfus; odes aan longontsteking; lyrische poëzie aan kiespijn. Maar nee.” Uit: ‘Over ziek zijn’, Virginia Woolf

Het is inderdaad vreemd. Niet enkel omdat ieder van ons vroeg of laat tot de wereld van de zieken behoort, met pijn als huisgenoot. Maar ook omdat literatuur en het lezen van andere belevingen ons sterken in wat onszelf soms overkomt.

Filocafé over pijn

Geen betere manier om na te denken, dan door met elkaar in gesprek te gaan. Zin in een filosofisch avontuur over pijn? Het enige wat je nodig hebt is een open geest en een flinke portie gezonde nieuwsgierigheid. Wij zorgen voor een ervaren gespreksleider die alles in goede banen leidt. We gaan dieper in op gedachten, meningen, vooronderstellingen en overtuigingen rond pijn. 

Voor wie?

Op dit event is iedereen welkom.

  • Misschien ben je zelf pijnpatiënt? Dan zijn de experts erg benieuwd naar jouw feedback op Dolox. Want deze uitvinding is gemaakt voor mensen zoals jij.
  • Misschien heb jij een pijnpatiënt in je omgeving, of ben je op een andere manier betrokken bij het thema 'pijn'?
  • Misschien ben je zelf zorgverlener en ben je benieuwd naar welke oplossingen jouw 'collega's' hebben ontwikkeld? Ook zij zijn benieuwd naar jouw feedback op Dolox.
  • Misschien heb je interesse in hoe technologie mee een oplossing kan bieden voor een maatschappelijke uitdaging?
  • Of ben je gewoon een betrokken Gentenaar?

Dan belooft dit een interessant event te zijn. Je geeft jouw feedback op de uitvinding, krijgt de kans om te praten met de uitvinders en zo een blik te werpen op de wereld van digitale technologie en innovatie. En je dompelt je onder in filosofische gesprekken, een silent disco, etc over het thema 'pijn'.

Praktisch

  • Dit event gaat door op donderdag 27 oktober 2022, van 17u tot 21u.
  • In Bibliotheek De Krook, tijdens de openingsuren van de bib.
  • Deelname is gratis. Iedereen is welkom. Inschrijven doe je via onderstaande knop.

WIE IS COMON?

Comon is een collectief van wetenschappers, technologen en creatievelingen van Stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De Krook. Het doel? Van Gent een betere, aangenamere en wijzere stad maken. Met technologie als deel van de oplossing. Hoe? Door uitdagingen te verzamelen, te bespreken en te testen. Samen met alle Gentenaars.

Hoe kan je deelnemen?

Door je in te schrijven via de groene knop 'Registreer' rechts bovenaan. Het event is gratis.

Wens je op de hoogte te blijven van nieuws van Comon over de verstaanbaarheid van de zorg in Gent? Klik hier om je in te schrijven op onze nieuwsbrief. We beloven je niet te spammen.

Privacy

We behandelen alle verzamelde persoonsgegevens vertrouwelijk. Door je in te schrijven voor dit evenement, verklaar je je akkoord met onze privacy policy

Afbeelding van Experimentcafé over pijnbeleving
Gratis