Venster Acties
Experimentcafé over meertalige zorg
Gentenaars bedachten een uitvinding voor anderstalige patiënten. Kom dit uittesten en filosofeer over meertalige zorg.
Waar en wanneer
Datum en tijd
Locatie
De Krook 1 Miriam Makebaplein 9000 Gent Belgium
Kaart en routebeschrijving
Zo werkt het
Beleid voor refunds
Over dit evenement
Een divers team van Gentenaars bedacht een uitvinding voor anderstaligen om je doktersbezoek voor te bereiden. Kom RingMe zelf uittesten, filosofeer mee over meertalige zorg en doe mee met een meertalige samenleesgroep over zorg. Dit alles tijdens het gratis Experimentcafé over meertalige zorg in De Krook.
OVERZICHT PROGRAMMA EXPERIMENTCAFE
Tijdens dit Experimentcafé over meertalige zorg kan je deelnemen aan verschillende activiteiten over meertaligheid in de zorg.
Activiteiten met inschrijving:
- 17u00 - 20u30 Uittesten van RingMe, een telefoonbot voor anderstaligen om je doktersbezoek voor te bereiden
- 17u30 - 20u30 Filocafé over meertalige zorg (in het Engels)
- 17u30-18u45 en 19u15-20u30 Meertalig SamenLezen over zorg
- 17u30-19u Dialoogtafels over meertalige zorg (in Nederlands, Arabisch en Turks)
Doorlopende activiteiten zonder inschrijving:
- Fototentoonstelling 'Vlaamse klanken' van Shalan Alhamwy
- MATCHeN: een meertalige app voor zorgverleners om te communiceren met anderstaligen
- Het Vertellement: een meertalige 'kamishibai' met verhalen in verschillende talen, voorgelezen door Gentenaars in hun thuistaal
Ontdek hieronder meer info over elke activiteit.
Uittesten van RingMe, een telefoonbot voor anderstaligen om je doktersbezoek voor te bereiden
Zit je graag op de eerste rij bij een primeur? Een team van Gentse experten tonen tijdens dit Experimentcafé voor het eerst hun uitvinding aan de buitenwereld: 'RingMe', een telefoonbot voor anderstaligen om je doktersbezoek voor te bereiden. Een innovatief idee van een bende pientere studenten tijdens de Maakmarathon vormde het startpunt. Hierop bouwde een team tijdens een Miniproeftuin verder tot – eureka – er een tastbare uitvinding op tafel lag.
RingMe overbrugt op een slimme manier de communicatiekloof tussen de zorgverlener en de patiënt. Voor heel wat niet-Nederlandstalige patiënten is het moeilijk om tussentijds te communiceren met hun zorgverlener in het ziekenhuis. RingMe is een slimme afsprakenrobot die de patiënt opbelt met een geautomatiseerde boodschap in de eigen taal van de patiënt.
"Door een tijdje in Hongarije te wonen, weet ik wat het is om een arts in een andere taal te contacteren", vertelt Youri, student en één van de uitvinders van RingMe. "Een doktersbezoek is iets intiem. Je neemt niet zomaar iemand mee om te tolken. Ik had geen smartphone en dus ook geen Google Translate. Gevolg: ik stelde het doktersbezoek uit. Met RingMe zou de drempel minder hoog zijn."
Voel je je aangesproken? Kom RingMe zelf uittesten tijdens dit Experimentcafé. Dat kan in het Nederlands, Engels, Arabisch en Turks. Want het uitvindersteam heeft jouw feedback nodig. Werkt het goed? Wat ontbreekt er volgens jou nog aan? Wat kan beter? Zo draag jij bij tot de toekomst van onze gezondheidszorg in Gent.
Filocafé over meertalige zorg (in Engels)
Geen betere manier om na te denken, dan door met elkaar in gesprek te gaan. Zin in een filosofisch avontuur over meertalige zorg? Het enige wat je nodig hebt is een open geest en een flinke portie gezonde nieuwsgierigheid. Wij zorgen voor een ervaren gespreksleider die alles in goede banen leidt. We gaan dieper in op gedachten, meningen, vooronderstellingen en overtuigingen rond meertalige zorg. Filosofeer mee of kom gewoon luisteren. Het Filocafé gaat door in het Engels.
Meertalig SamenLezen over zorg
Tijdens deze activiteit wordt een gedicht over zorg voorgelezen in drie verschillende talen: Nederlands, Arabisch en Turks. Nadien ga je met de andere deelnemers in gesprek. Wat heeft je geraakt? Herken je dingen uit je eigen leven? Samen lezen is plezierig, je ontdekt nieuwe inzichten en proeft van unieke verhalen. Iedereen is welkom.
De voertaal is eenvoudig Nederlands, dus basiskennis Nederlands is voldoende. De begeleiders spreken Nederlands, Arabisch en Turks. Voor deze activiteit zijn de plaatsen beperkt en dien je apart in te schrijven. Deze activiteit wordt op 2 tijdstippen georganiseerd: kies zelf je tijdstip.
Dialoogtafels over meertalige zorg (in Nederlands, Arabisch of Turks)
Hoe kan meertalige gezondheidszorg in Gent eruitzien? Daarover gaan we in gesprek met elkaar. Onder deskundige begeleiding delen we onze ervaringen en dromen we over de toekomst: 'Hoe zou de Gentse gezondheidszorg eruitzien als iedereen goed geholpen zou worden in zijn eigen taal? Tekenaar Zahra Eljadid maakt live tekeningen over deze dromen. Voor deze activiteit zijn de plaatsen beperkt en dien je apart in te schrijven. Je kan kiezen tussen een dialoogtafel in het Nederlands, in het Arabisch of in het Turks.
Doorlopende activiteiten
Benieuwd naar meer? Welkom op nog enkele activiteiten over meertalige zorg, voor jong en oud:
- Fototentoonstelling 'Vlaamse klanken'
Shalan Alhamwy presenteert een deel van zijn fototentoonstelling 'Vlaamse klanken': een reeks van gezichtsuitdrukkingen die een bepaalde emotie weergeven. Als nieuwe Belg die Nederlands als tweede taal spreekt, valt het Shalan op dat er in het Nederlands veel klanken worden gebruikt om emoties uit te drukken, zoals 'oei', 'tja', 'goh'... woordjes die men niet zomaar in een woordenboek terugvindt. In zijn moedertaal is dat er niet, dus dat probeert hij in beeld te brengen in zijn foto's. De modellen op de foto werd gevraagd om een emotie uit te drukken.
- MATCHeN
MATCHeN ondersteunt hulpverleners in hun communicatie met anderstaligen. Bijv. met een meertalige app om te communiceren over medicatie-inname. Kom deze tools zelf uittesten tijdens dit Experimentcafé. MATCHeN is een samenwerking tussen tussen de UGent, HOGEnt en VUB.
- Het Vertellement
Wist je dat Bibliotheek De Krook ook een meertalige 'kamishibai' in huis heeft? Kom met je kinderen luisteren naar verhalen in het Nederlands, Arabisch, Turks en nog veel meer, voorgelezen door Gentenaars in hun thuistaal. Bekijk de trailer van Het Vertellement via https://www.youtube.com/watch?v=YFTGW560d38
PRAKTISCH
Iedereen is welkom. Dit event gaat door op donderdag 26 januari 2023, van 17u tot 20u30, in De Krook. Deelname is gratis. Inschrijven doe je via onderstaande knop.
WIE IS COMON?
Comon is een collectief van wetenschappers, technologen en creatievelingen van Stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De Krook. Het doel? Van Gent een betere, aangenamere en wijzere stad maken. Met technologie als deel van de oplossing. Hoe? Door uitdagingen te verzamelen, te bespreken en te testen. Samen met alle Gentenaars.
Hoe kan je deelnemen?
Door je in te schrijven via de groene knop 'Registreer' rechts bovenaan. Het event is gratis.
Wens je op de hoogte te blijven van nieuws van Comon over de verstaanbaarheid van de zorg in Gent? Klik hier om je in te schrijven op onze nieuwsbrief. We beloven je niet te spammen.
Privacy
We behandelen alle verzamelde persoonsgegevens vertrouwelijk. Door je in te schrijven voor dit evenement, verklaar je je akkoord met onze privacy policy