VOCAP Themareeks Remote Working | Deel 1: Academische Sessie
Evenementdetails
Over dit evenement
Deel 1: Op de virtuele koffie bij Prof. Dr. Frederik Anseel (10u-11u)
Het bedrijfsleven heeft een onomkeerbare wending gemaakt. Organisaties werden verplicht zich flexibeler dan ooit op te stellen vanwege de Covid-19 pandemie. Maar hoe ziet de toekomst eruit voor organisaties? Hoe kunnen we als leidinggevenden inspelen op nieuwe behoeften van medewerkers? Tijdens deze academische sessie duiken we in het hoofd van Dr. Prof. Anseel. Hij zal aan een spervuur van vragen onderworpen worden zodat hij ons inzicht kan geven over de theoretische funderingen rond performantie bewaren en creëren vanop afstand. Ook brengt hij verduidelijking rond groepscohesie na een jaar remote working.
Altijd al een vraag willen stellen aan Dr. Prof. Anseel? Dit is je kans!
Over Frederik Anseel:
Dr. Prof. Frederik Anseel is Professor en Onderzoeker aan de UNSW Business Universiteit van Sidney. Ook is hij President van EAWOP (European Association of Work and Organizational Psychology). Hij was Vicedecaan Onderzoek te King’s College Londen en Hoofd van Departement op de Universiteit Gent.
Frederik Anseel verdiept zich voornamelijk in de motivationele factoren van het ‘hoe en waarom' mensen mee het succes van organisaties bepalen. Zijn onderzoeken werden gepubliceerd in onder andere magazines zoals Journal of Applied Psychology, Journal of Management, Research Policy, Organizational Behavior and Human Decision Processess en Psycholocial Science.
Deel 2: De impact van flexibele werk-privé praktijken met Prof. Dr. Joni Delanoeije (11u15-13u)
Telewerk speelt meer dan ooit een prominente rol in de huidige wereld van werk en baant zich een weg in de werk- en privésfeer van steeds meer werknemers. Hoewel telewerk geen nieuw gegeven is – in 2019 werkte iets meer dan één vijfde van de Belgische werknemers een dag of meer per week van thuis uit –, is de impact van een plotse, dagelijkse telewerkbasis anders dan die van een weloverwogen, gematigd telewerkbeleid. Bovendien is onderzoek naar de effecten van telewerk op werknemerswelzijn en -prestatie verdeeld. In deze lezing worden een aantal factoren naar voren geschoven die huidige inconsistente resultaten rond de impact van telewerk verklaren en op basis daarvan worden een aantal kansen voor en valkuilen van telewerk geïdentificeerd. Deze kansen en valkuilen worden tegen het licht gehouden van het huidige “coronatijdperk” en bieden op die manier mogelijke handvaten voor “het nieuwe telewerkbeleid” in organisaties.
Deze lezing is deels gebaseerd op het doctoraatsonderzoek “Nieuwe werkvormen: Een hulp voor werknemers? Het begrijpen van inconsistenties in de relatie tussen werk-privé paktijken en uitkomsten bij werknemers thuis en op het werk” (Delanoeije, 2019). Dit onderzoek, dat voor de COVID-situatie werd uitgevoerd, bestaat uit drie gepubliceerde kernstudies rond flexibele werk-privé praktijken, waaronder telewerk (Delanoeije & Verbruggen, 2019; 2020; Delanoeije, Verbruggen & Germeys, 2019).
Over Joni Delanoeije:
Dr. Joni Delanoeije is Postdoctoraal Onderzoeker bij HIVA (Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving) en de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. Haar doctoraatsonderzoek omvatte studies naar de impact van gezinsvriendelijke HR-praktijken zoals deeltijds werk en thuiswerk op werknemerswelzijn en -prestatie.
Joni Delanoeije onderzoekt momenteel de impact van (thuis) kantoorhonden op het welzijn en de prestaties van medewerkers. Naast haar werk als onderzoeker is ze adviseur hondengedrag en gastdocent aan de postacademische opleiding voor honden bijgestane interacties in Odisee. Ze heeft gepubliceerd in Human Relations, Frontiers in Psychology, Journal of Vocational Behavior, European Journal of Work and Organisational Psychology, Ethology and Applied Animal Behavior Science.
Prijsoverzicht Academische Sessie:
- Lid VOCAP / Lid APTO / studenten: gratis
- Lid PMC / VOV / VVKP / VVSP / BAPS / UPPCF: €73,79
- Niet leden: €104,99
Lid worden bij VOCAP?