0 € – 104,99 €

VOCAP Reeks Gedragseconomie & Nudging | Deel 2: Academische Sessie

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (onder voorbehoud)

Henri Dunantlaan 2, 9000

9000 Gent

Belgium

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Deze sessies zijn een onderdeel van het VOCAP programma m.b.t. Gedragseconomie & Nudging.

Over dit evenement

Over het programma:

Een gedetailleerde beschrijving van de reeks vind je op de VOCAP-website.

Over de academische sessie:

Deze sessie wordt georganiseerd in samenwerking met de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent.

Op zaterdag 26 september 2020 kan u meegenieten van 2 inspirerende keynotes:

1) Keynote 1: Prof. Dr. Wouter Duyck (10u-12u)

Behavioural Economics: een ‘nieuwe’ wetenschap – hoe nemen mensen beslissingen?

Mensen gedragen zich niet altijd zoals we zouden verwachten. Ze maken soms vreemde keuzes, die heel verrassend lijken, maar dat niet zijn. Dit zorgt ervoor dat organisaties hun klanten, of medewerkers, verkeerd inschatten. In gedragseconomie wordt bestudeerd hoe mensen functioneren in economische context, in de wereld, als klant en als werknemer, welke beslissingen ze nemen en waarom. Waarom laten ze na te pensioensparen? Waarom staan ze elke dag in de file, of eten ze ongezond? Waarom zijn ze niet tevreden met hun loon dat hoger ligt dan dat bij de concurrentie? Door een goed begrip van menselijk gedrag kunnen organisaties mensen een klein duwtje geven, of nudgen, in de goeie richting. Dit onderzoek leverde drie recente Nobelprijzen economie op, en heeft nu ook Vlaanderen bereikt. Prof. Wouter Duyck doceert de cursus gedragseconomie, of behavioural economics, aan Universiteit Gent. In deze presentatie geeft hij de basisconcepten van de discipline mee, en legt hij aan de hand van concrete voorbeelden uit wat nudging kan betekenen voor organisaties. 

Wouter Duyck is als professor cognitieve psychologie verbonden aan de Universiteit Gent, waar hij voorzitter is van de opleiding. Hij werkte al eerder als aspirant en post-doctoraal onderzoeker voor het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen, en was gastonderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Voor zijn doctoraat ontving hij de driejaarlijkse Prix de Psychologie voor het beste doctoraatsproefschrift in de psychologische wetenschappen uitgereikt door de Académie Royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts. Hij publiceerde een honderdtal artikels in internationale wetenschappelijke tijdschriften, rond themata zoals geheugen, meertaligheid, cognitieve ontwikkeling, taalverwerving, dyslexie, meertaligheid, en andere. Hij presenteerde zijn onderzoek in een dertigtal landen. Hij ontwikkelt mee de Columbus oriënteringsproef voor het hoger onderwijs, in opdracht van de Vlaamse Regering, en doceert het vak gedragseconomie aan Universiteit Gent.

2) Keynote 2: PhD Student Rakoen Maertens (13u-15u)

Behavioural Insights: a nudging unit perspective

Overal ter wereld worden nieuwe ‘Nudge Units’ of ‘Behavioural Insights’ teams opgericht. Sinds Richard Thaler’s boek Nudge en het grote succes van David Halpern zijn Behavioural Insights Team project met de Britse overheid (zie ‘Inside the Nudge Unit’) zijn ook steeds meer bedrijven en universiteiten geïnteresseerd om dit gedragseconomische model uit te proberen. Er worden interdisciplinaire teams samengesteld waarbij er gekeken wordt naar behavioural public policy, irrationeel gedrag, implementatie van nudges, en behavioural engineering. Maar wat betekent dit nu precies? Is dit een hype of een revolutie? Gaat het om de implementatie van oppervlakkige nudges, of een compleet nieuwe manier om problemen aan te pakken?

Na de introductie komen er enkele specifieke cases aan bod waar behavioural insights kan toegepast worden binnen organisaties van elk type. Daarnaast pleit hij voor de oprichting van een cross-disciplinaire Behavioural Insights Unit aan de grote Universiteiten in Vlaanderen, en in zowel de Vlaamse als de Federale overheid, en toont aan hoe dit een perfecte interface kan geven tussen privé-bedrijven, vzw’s, en universitaire onderzoeksgroepen.

Rakoen Maertens is een PhD student en ondernemer in de Sociale Psychologie aan de Universiteit van Cambridge, Lab Manager van de Cambridge Social Decision-Making Lab, en mede-oprichter van de Cambridge University Behavioural Insights Team (CUBIT). Met ervaring in policy making aan de United Nations en ondernemerschap in Vlaanderen, vertelt hij hoe hij de eerste stappen zette naar de oprichting van CUBIT en hoe hij het domein van de gedragseconomie leerde kennen door met verschillende wereldleiders in dit domein samen te komen. Hij vergelijkt de modellen uit verschillende regio’s van de wereld, van de Busara Center for Behavioral Economics in Kenya (Nairobi) to aan Nudge Lebanon en privéorganisaties zoals Ideas42.

Op welke vragen mag u een antwoord verwachten?

Wat kan Behavioural Economics en Behavioural Insights betekenen voor u en uw organisatie? Hoe implementeert u de inzichten uit deze disciplines? Op welke specifieke domeinen kan het worden toegepast?

​Ontdek het allemaal tijdens deze twee VOCAP workshops aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent.

Prijsoverzicht Academische Sessie:

- Lid VOCAP / Lid APTO / studenten: gratis

- Lid PMC / VOV / VVKP / VVSP / BAPS / UPPCF: €73,79

- Niet leden: €104,99

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (onder voorbehoud)

Henri Dunantlaan 2, 9000

9000 Gent

Belgium

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen