Trio Talisma - Schuberts kamermuziek voor pianoforte, viool en cello

Trio Talisma - Schuberts kamermuziek voor pianoforte, viool en cello

Venster Acties en details

€ 12 – € 20

Datum en tijd

Locatie

Chris Maene Museum

Aalterstraat 4

8755 Ruiselede

Belgium

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Trio Talisma - Schuberts kamermuziek voor pianoforte, viool en cello

Over dit evenement

De muziekgeschiedenis kent Schubert vooral als pianist en componist. Toch was de viool zijn eerste instrument. Franz kreeg zijn eerste vioollessen van zijn vader en pas daarna ook pianolessen van zijn broer Ignaz. Als 10-jarige werd hij toegelaten tot de Sängerknaben van het Kaiserlich-königliches Stadtkonvikt. Dat werd de start van een uitstekende muzikale opleiding waarbij hij ook al snel als violist mocht deel uitmaken van het Konviktorkest, alsook van de strijkkwartetten die daaruit voortkwamen. Het was een leerschool waar hij het grote repertoire van zijn voorgangers Haydn, Mozart en Beethoven helemaal onder de knie kreeg.

Het is dus niet verwonderlijk dat Schuberts kamermuziek naast zijn beroemde liederen en een grote hap piano solo werken o.a. ook 6 prachtige duo’s voor viool en pianoforte, 3 werken voor pianotrio, de arpeggione sonate en 15 meesterlijke strijkkwartetten omvat.

In dit programma wandelen we van de nog jongere Grand Duo vioolsonate uit 1817, gevolgd door de beroemde Arpeggione sonate uit 1824, uiteindelijk naar zijn tweede Pianotrio, één van de laatste werken die hij in 1827 schreef, voor zijn overlijden in 1828. Met een duur van 50 minuten tevens een van de langste en mooiste pianotrio’s ooit geschreven.

Schuberts bijzondere esthetiek en stijl zullen we op passende originele instrumenten laten weerklinken: een originele Graf pianoforte (1823) door Chris Maene gerestaureerd, een Tononi viool (1725) en een Rugierri cello (1690).

Delen met vrienden