Gratis

Op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Online evenement

Beschrijving van het evenement
Online lezing door Jan De Deken

Over dit evenement

Om uit te zoeken wat mensen (on)gelukkig maakt in verschillende culturen en levensomstandigheden, reisde Jan De Deken naar elf uithoeken op zes continenten.

Hij was te gast bij sloppenwijkbewoners in het door oorlog verscheurde Oost-Congo, een Rwandees gezin dat zich een weg naar de middenklasse baant en veel gelukzoekers die geloven dat verlossing elders ligt dan thuis. Hij proefde van de met champagne overgoten weltschmerz van jonge Singaporese bankiers en van het Japanse cyberdaklozenbestaan, en zocht het (on)geluk in Ayahuasca ceremonies, vluchtelingenkampen en een koude rivier die Fort Europa van het Midden-Oosten scheidt.

Onderweg vroeg Jan De Deken aan honderden mensen wat hen gelukkig maakt. Schuilt geluk in tevredenheid? Hoe gelukkig kunnen mensen in conflictgebieden zijn? Hoe belangrijk zijn vrijheid, identiteit en religie voor ons geluk? En betekent die vrijheid voor een Afrikaan bezuiden de Sahara wel hetzelfde als voor een Europeaan? Klopt het beeld van de arme, maar gelukkige Afrikaan? Met een kritische blik doorprikt De Deken clichés en belicht hij de tekortkomingen van internationale geluksonderzoeken, die al te vaak geschreven zijn met een westerse bril en niet standhouden in andere culturen.

Jan De Deken (1985) reist sinds 2010 de wereld rond op zoek naar opmerkelijke verhalen. Hij werkte als freelancecorrespondent in Rio de Janeiro en schreef reportages vanuit meer dan dertig landen, waaronder Nigeria, Zuid-Afrika, de Filipijnen, China, Bulgarije, Uruguay, Haïti en de Verenigde Staten. Zijn reportages verschenen onder andere op Canvas, in Knack, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, De Correspondent, Trouw, De Standaard en De Morgen. De Deken is oprichter van The Polar Project, het eerste Nederlandstalig multimediaal magazine over klimaatopwarming.

Tijdens deze online lezing kan je in het chatvenster terecht met al je digitale vragen! Heb je op voorhand al vragen voor de spreker? Aarzel dan zeker niet om deze aan ons te bezorgen via dit formulier.

Goed om te weten: Zorg dat je erbij bent, want je kan de sessie enkel dan volgen. De online lezing zal achteraf niet meer beschikbaar zijn.

Een initiatief van ARhus i.s.m. Vormingplus MZW.

Privacyverklaring

© Foto Jan De Deken

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Online evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen