Gratis

Lieve Blancquaert over geboortes en rituelen

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

ARhus (verdieping -1)

De Munt 8

8800 Roeselare

Belgium

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Een gesprek met fotografe Lieve Blancquaert over wat gemeenschappen gemeenschappelijk hebben, wanneer nieuw leven verwelkomd wordt.

Over dit evenement

Ze liet er als kind al geen twijfel over bestaan, ze moest en zou fotografe worden. En Lieve Blancquaert heeft woord gehouden. Haar cv is ronduit indrukwekkend met projecten als Mijn status is positief, Vrouw … en ontelbare reportages voor De Morgen, De Volkskrant, Knack, De Standaard … Vooral Ontmoetingen (z)onder de boerka en Insjallah, mevrouw waren eye-openers, letterlijk. Samen met journaliste Annemie Struyf gaf ze een inkijk in een mysterieuze maatschappij met een focus op wie zo vaak in de schaduw staat. Enkele jaren terug werkte ze een drieluik over de wezenlijke momenten in het leven van de mens: geboorte, huwelijk en dood. Een indrukwekkende triologie die even vertederend als confronterend is. In het eerste deel Birth Day slaagde ze erin elke geboorte als een uniek moment (voor de ouders, en geliefden die later pad zullen kruisen van dit nieuw leven) vast te leggen. Tegelijk tonen haar beelden in your face hoe onwaarschijnlijk belangrijk de plek waar iemand geboren wordt, de liefde waarmee die omringd wordt ... De ongelijkheid in de gelijkheid, zoiets. De contrasten bij haar opvolger Wedding Day en Last Day waren al even confronterend en fascinerend. “Ik wou echt de wereld veranderen, als klein idealistisch meisje. Ik had die colère.” Het is mooi om te zien dat ze de drang om een verschil te maken met haar beelden - door mensen uit te dagen om even te proberen in iemand anders schoenen te staan - nog altijd heeft na meer dan 30 jaar professionele carrière.

Op zaterdag 26 maart organiseert het interlevensbeschouwelijk overleg een wandeling doorheen de stad waarbij je bij de verschillende geloofsgemeenschappen (van de Pinksterkerk, tot de Islamgemeenschap, van de Protestantse kerk tot het humanistische Huis van de mens) kan luisteren naar verhalen over ‘geboorte & rituelen’ in die gemeenschap.

Naar aanleiding van dit initiatief organiseert ARhus aan de vooravond van die wandeling, een gesprek met fotografe Lieve Blancquaert. Over wat gemeenschappen gemeenschappelijk hebben, wanneer nieuw leven verwelkomd wordt.

Heb je op voorhand al vragen voor de spreker? Aarzel dan zeker niet om deze aan ons te bezorgen via dit formulier.

i.s.m. Stad Roeselare en Interlevensbeschouwelijk overleg

Er worden mogelijk sfeerbeelden (foto en video) gemaakt die gebruikt kunnen worden op de website, in nieuwsbrieven en/of sociale media van ARhus. Indien je dit niet wenst, kan je dit aangeven aan de fotograaf of ons dit op gelijk welk moment laten weten. Privacyverklaring

© Foto Pixabay

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

ARhus (verdieping -1)

De Munt 8

8800 Roeselare

Belgium

Kaart bekijken

{ _('Organizer Image')}

Organisator Kenniscentrum ARhus

Organisator van Lieve Blancquaert over geboortes en rituelen

Kenniscentrum ARhus in Roeselare wenst terug te gaan tot dat wat bibliotheken in essentie zijn: plaatsen van kennisdeling, innovatie en creatie. ARhus is ervan overtuigd dat bibliotheken niet alleen culturele actoren zijn, maar transversale kennishubs. Naast de verdere uitbouw van een traditionele collectie (al dan niet gedigitaliseerd), besteedt ARhus veel aandacht aan het uitbouwen van een divers netwerk van actoren, die tegelijkertijd gebruiker en toeleverancier van 'kennis' zijn. Zo verzekert ARhus zich ervan steeds over state-of-the-art kennis te beschikken en dit vanuit een grote mate van betrokkenheid van alle stakeholders. ARhus beschouwt zijn geprivilegieerde rol als 'trusted partner' hierbij als een unieke troef.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen