Gratis

Kennissessie: toeristische ontsluiting van immaterieel erfgoed

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Online evenement

Beschrijving van het evenement
GRATIS KENNISSESSIE: ONTSLUITING VAN IMMATERIEEL ERFGOED.

Over dit evenement

Hoe zet je een sappig dialect in de kijker op je bestemming? Hoe toon je vakmanschap aan je bezoeker? Hoe bouw je een toeristisch aanbod op?

Dat pluisden de onderzoekers van de expertisecel innovatief toerisme de laatste maanden uit. Binnen het onderzoek ‘Toeristische ontsluiting van immaterieel erfgoed’ werken ze immers aan een draaiboek voor toeristische - en erfgoedspelers om het aanwezige immaterieel erfgoed op een duurzame en doordachte manier te integreren in het toeristisch aanbod.

Benieuwd naar wat de resultaten zijn van de case studies die de onderzoekers onder de loep hebben genomen? Hoe men hiermee in de praktijk aan de slag gaat? En wil je zelf graag immaterieel erfgoed tonen aan bezoekers, maar mis je hier nog handvaten?

Sluit dan zeker aan op onze GRATIS kennissessie op donderdag 10 februari om 10 uur, want dan nemen de onderzoekers je mee in de boeiende wereld van het immaterieel erfgoed binnen een toeristische context.

De agenda ziet er als volgt uit:

  • 10:00 - 10:05 : Start en verwelkoming
  • 10:05 – 10:20: Kadering project en resultaten van het onderzoek
  • 10:20 – 11:00: Voorstelling resultaten werkpakket case studies
  • 11:00 – 11:10: Pauze
  • 11:10 – 11:50: Panelgesprek met enkele spilfiguren uit de cases
  • 11:50 – 12:00: Vragenronde en vervolgstappen

Voor het panelgesprek nodigden we deze spilfiguren uit de onderzochte cases uit:

Maarten Van Der Meer van Stichting de Zaanse Schans

Maarten van der Meer is algemeen directeur van Stichting de ZAANSE SCHANS en ZAANSE SCHANS Vastgoed NV. Vanuit de ZAANSE SCHANS organisatie ontwikkelt hij het beleid voor de Zaanse Schans, het beheer en behoud van het grootste deel van de panden (de organisatie is eigenaar van alle panden op 4 na) en het onderhoud van het openbaar gebied. De organisatie is aanspreekpunt richting overheden zoals de Gemeente Zaanstad. Zaanse Schans neemt initiatieven om erfgoed uit te breiden en het verhaal van de houtbouw en de ambachten aan bezoekers te vertellen. Er is hierbij nauwe samenwerking met de andere erfgoedpartijen, Vereniging De Zaansche Molen en het Zaans Museum. Verder verhuurt de organisatie panden aan bewoners en ondernemers op de Zaanse Schans. 

Veerle Viaene van Toerisme Vlaanderen

Veerle Viaene is thema-expert erfgoed en werkt reeds jaren bij Toerisme Vlaanderen op de erfgoedverhaallijn De Groote Oorlog.

De eeuwherdenking 2014-2018 gaf een serieuze boost aan het onderzoek naar immaterieel erfgoed. De verhalen die hierbij naar boven kwamen, zette Toerisme Vlaanderen in om de groep gepassioneerden rond WOI uit te nodigen de Westhoek te bezoeken.

Sinds vorig jaar maakt ze ook deel uit van het team van het pilootproject in de Sint-Godelieve abdij en het Kapucijnenklooster in Brugge. Ook daar zorgt ze dat het rijke immateriële erfgoed van 400 jaar abdijleven onderzocht wordt en mee de toekomst van de abdij kan vormgeven.

Hilde Schoefs, conservator van het openluchtmuseum Bokrijk

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Online evenement

{ _('Organizer Image')}

Organisator Thomas More hogeschool

Organisator van Kennissessie: toeristische ontsluiting van immaterieel erfgoed

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen