Experimentcafé over dokterstaal

Venster Acties

Experimentcafé over dokterstaal

Een team Gentenaars bedacht een uitvinding om zorg beter verstaanbaar te maken. Kom Spexter uittesten en filosofeer mee over dokterstaal.

Door Comon

Waar en wanneer

Datum en tijd

do. 4 mei 2023 17:00 - 20:30 CEST

Locatie

De Krook 1 Miriam Makebaplein 9000 Gent Belgium

Over dit evenement

  • 3 uren 30 minuten
  • eTicket voor mobiel

Een divers team van Gentenaars bedacht een uitvinding dat je medisch verslag omzet in een verstaanbare uitleg. Maak kennis met 'Spexter' en kom Spexter zelf uittesten, filosofeer mee over dokterstaal en doe mee met andere activiteiten over verstaanbaarheid van de gezondheidszorg. Dit alles tijdens het gratis Experimentcafé over dokterstaal in De Krook.

OVERZICHT PROGRAMMA EXPERIMENTCAFE

Tijdens dit Experimentcafé over dokterstaal kan je deelnemen aan verschillende activiteiten:

  • 17u-20u30: Uittesten van Spexter, een app die je medisch verslag omzet in een verstaanbare uitleg
  • 17u30-18u30: Kinderreeks 'Pleister'
  • 17u30-20u30: De Boekendokter
  • 18u45-20u: Filocafé over dokterstaal
  • 18u-19u30: Gespreksavond 'Patient-centered care'

Doorlopend:

  • Productions & zonen komen langs
  • Demo Fibricheck
  • Stemversterker NextGenics

Uittesten van Spexter, een app die je medisch verslag omzet in een verstaanbare uitleg

Zit je graag op de eerste rij bij een primeur? Een team van Gentse experten tonen tijdens dit Experimentcafé voor het eerst hun uitvinding aan de buitenwereld: Spexter, een app dat je medisch verslag omzet in een verstaanbare uitleg. Spexter is ontwikkeld tijdens de Miniproeftuinen van Comon.

Het idee dat het Spexter-team ontwikkelde, is een app waarmee een patiënt moeilijke medische documenten (verslagen van onderzoeken of consultaties) inscant, en omzet in verstaanbare informatie. Medische verslagen worden doorgaans in moeilijk jargon opgesteld, en zijn daardoor niet leesbaar voor de doorsnee patiënt. Veel patiënten stellen zich vragen, willen zich graag meer informeren over de inhoud van deze verslagen of over hun aandoening. Met deze app wil het Spexter-team hierop een antwoord op bieden.

Interesse? Jij kan Spexter nu zelf komen uittesten tijdens dit Experimentcafé over dokterstaal. Want het uitvindersteam heeft jouw feedback nodig. Werkt het goed? Wat ontbreekt er volgens jou nog aan? Wat kan beter? Zo draag jij bij tot de toekomst van onze gezondheidszorg in Gent.

Kinderreeks Pleister

Tijdens het Experimentcafé wordt er voorgelezen uit de kinderreeks 'Pleister'. In deze boeken komen verhalen aan bod over medische zorgen en ziektes. Deze worden allemaal zeer eenvoudig en laagdrempelig uitgelegd. Kom dus zeker eens langs met je kind(eren) of neem deel aan één van onze andere activiteiten terwijl je kind(eren) naar deze leerrijke en boeiende verhalen luisteren.

De Boekendokter

Worstel je met een medische vraag? Ga dan zeker eens langs bij de Boekendokter. Die luistert naar je problemen en schrijft je een boek als medicijn voor. Al lezend vind je zo alle antwoorden waar je naar op zoek was.

Filocafé over dokterstaal

Geen betere manier om na te denken, dan door met elkaar in gesprek te gaan. Zin in een filosofisch avontuur over dokterstaal? Het enige wat je nodig hebt is een open geest en een flinke portie gezonde nieuwsgierigheid. Wij zorgen voor een ervaren gespreksleider die alles in goede banen leidt. We gaan dieper in op gedachten, meningen, vooronderstellingen en overtuigingen rond mentale zorg. Filosofeer mee of kom gewoon luisteren.

Gespreksavond 'Patient-centered care'

Patient-centered care, wasda? Het is patiëntgerichte zorg die zich richt op de patiënt en de specifieke zorgbehoeften van het individu. Het doel hiervan is om patiënten actieve deelnemers te maken over hun zorg. M.a.w.: hen baas maken over hun zorg. Meer te weten komen over dit interessante onderwerp? We gaan samen in gesprek tijdens het Experimentcafé over dokterstaal.

PRAKTISCH

Iedereen is welkom. Dit event gaat door op donderdag 4 mei 2023, van 17u tot 20u30 in De Krook. Deelname is gratis. Inschrijven doe je via onderstaande knop.

WIE IS COMON?

Comon is een collectief van wetenschappers, technologen en creatievelingen van Stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De Krook. Het doel? Van Gent een betere, aangenamere en wijzere stad maken. Met technologie als deel van de oplossing. Hoe? Door uitdagingen te verzamelen, te bespreken en te testen. Samen met alle Gentenaars.

Hoe kan je deelnemen?

Door je in te schrijven via de groene knop 'Registreer' rechts bovenaan. Het event is gratis.

Wens je op de hoogte te blijven van nieuws van Comon over de verstaanbaarheid van de zorg in Gent? Klik hier om je in te schrijven op onze nieuwsbrief. We beloven je niet te spammen.

Privacy

We behandelen alle verzamelde persoonsgegevens vertrouwelijk. Door je in te schrijven voor dit evenement, verklaar je je akkoord met onze privacy policy

Over de organisator

Georganiseerd door
Comon