Bart Van Oort - Interpretatie van klassieke en vroegromantische dynamiek

Bart Van Oort - Interpretatie van klassieke en vroegromantische dynamiek

Venster Acties en details

€ 12 – € 20

Datum en tijd

Locatie

Chris Maene Museum

Aalterstraat 4

8755 Ruiselede

Belgium

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Bart Van Oort - Interpretatie van klassieke en vroegromantische dynamiek

Over dit evenement

In achttiende-eeuwse partituren werd dynamiek niet of op een algemene manier genoteerd. Desondanks werd in elke maat een verfijnde dynamiek geimpliceerd. Na 1800 werd meer dynamiek, op meer persoonlijke wijze genoteerd. Vandaag worden deze aanwijzingen niet altijd volledig begrepen. Daarvoor moeten we de locale bedoeling van forte en piano, van crescendos en diminuendos interpreteren, maar ook harmonie, de functie van dissonant-consonante verbindingen, de dynamiek van hoge noten, en andere faktoren daarbij betrekken.

In deze lezing komen Beethovens veronderstelde subito piano aanwijzingen, het verschil tussen diminuendo en decrescendo in Schubert, en de verborgen betekenissen van genoteerde notated dynamiek, bijvoorbeeld voor rubato of ritardando aan bod.

Bart van Oort won in 1986 het Mozart Fortepiano Concours in Brugge en werd in 1993 Doctor of Musical Arts in Historical Performance Practice aan Cornell University (USA). Hij speelt in festivals en geeft lezingen en masterklassen en concerten over de hele wereld en hij geeft les aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij sinds 1991 docent fortepiano en Historische Uitvoeringspraktijk is. Sinds 1997 verschenen ruim zestig cd’s, waaronder The Art of the Nocturne in the Nineteenth Century (4 cds), Complete werken van Mozart voor piano solo en piano vierhandig (14 cds), en Complete Klavierstücke van Haydn (5 cds). Met zijn ensemble de Van Swieten Society nam hij 16 cd's op met werken van Haydn, Beethoven, Von Weber, Mendelsohn en Schubert. Recent verschenen onder meer Beethovens pianokwartetten.

Delen met vrienden