€ 0 – € 50

Succesvol communiceren met personen met een degeneratieve aandoening

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

HoGent campus Vesalius

Keramiekstraat 80

9000 Gent

Belgium

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Neurodegeneratieve aandoeningen (NDA) zijn ongeneeslijk en progressief. Door o.m. de toenemende levensverwachting en de steeds groter wordende groep ouderen, neemt de prevalentie toe. Voor de ziekte van Alzheimer verwacht men tegen 2050 zelfs een verdrievoudiging. Hoewel er meer dan 100 verschillende NDA zijn (waarvan de meest bekende de ziekte van Alzheimer, Parkinson en Huntington), gaan ze bijna allen gepaard met communicatieproblemen die een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren.

Het is dan ook belangrijk dat je als zorgverlener voldoende inzicht hebt in hoe je enerzijds de persoon met NDA beter kan begrijpen en anderzijds hoe je hen kan helpen hun noden en wensen beter verstaanbaar te maken.

DOELGROEP


Deze praktijkgerichte studienamiddag richt zich tot alle zorgverleners en mantelzorgers die regelmatig in contact komen met personen met NDA en op zoek zijn naar concrete handvaten om de communicatie met hen te verbeteren.
Bv. Ergotherapeuten, verpleegkundigen, verzorgenden uit WZC, orthopedagogen, mantelzorgers, artsen, kine, logopedisten, diëtisten, maatschappelijk werkers, ….

Deze namiddag gaat niet in op logopedische interventies i.f.v. revalidatie. Specifieke theoretische voorkennis is niet vereist.


PROGRAMMA


13.00u. Onthaal

13.30 – 14.15 u. ‘Speaking the same language’
S. Coppens & L. Van Coppenolle (Lectoren opleiding Logopedie HoGent)

In deze inleidende sessie schetsen we de maatschappelijke context en veranderingen in het zorglandschap, zoals onder andere de dubbele vergrijzing en langere thuiszorg. Vervolgens beschrijven we de prevalentie van de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoeningen (NDA) en het verloop van de toenemende communicatieproblemen bij personen met een NDA. We geven een cliëntgerichte visie mee met betrekking tot de communicatie met deze personen. Hierbij zoomen we dieper in op valkuilen en uitdagingen waarmee communicatiepartners geconfronteerd worden.

14.15 – 15.00 u.

Ondersteunde communicatie bij personen met dementie’
C. De Rijdt (Praktijklector opleiding Orthopedagogie HoGent)

Ondersteunde communicatie helpt om de interactie tussen de persoon met dementie en zijn omgeving te verbeteren vanuit de onvoorwaardelijke intentie om de persoon met dementie te willen begrijpen en aan te sluiten bij diens individuele signalen en betekenissen. Tijdens de workshop beschrijft Chris haar persoonlijke ervaringen met haar demente moeder en hoe zij die ondersteunde communicatie heeft ingezet.

‘Communicatieproblemen bij personen me ALS & Parkinson’
S. Meersman (Ergotherapeut vzw Duneroze De Haan)

In deze sessie zoomt Simon in op de specifieke communicatiepro-blemen van personen met ALS en Parkinson. Daarnaast zal hij vanuit praktijkervaringen concrete handvaten geven om de communicatie met deze doelgroep te optimaliseren.

15.00 – 15.30 u. Pauze

15.30 – 16.00 u. Het gebruik van een app ter realisatie van vroegtijdige zorgplanning
D. Vanderbeke (Lector opleiding Ergotherapie HoGent)

‘Advance care planning’ (ACP) is een proces waarbij de patiënt met zijn behandelend arts zijn wensen, doelen en voorkeuren voor zorg rond het levenseinde bespreekt en eventueel vastlegt, vooruitlopend op het moment dat de patiënt zelf niet meer in staat is om beslissingen te nemen. Tijdens deze sessies wordt een digitale applicatie voorgesteld die het proces van ACP optimaliseert.

16.05 – 17.15 u. Keuze uit praktijkgerichte workshops:

a/ Communiceren met personen met dementie (C. De Rijdt)

b/ Communiceren met personen met ALS / Parkinson (S. Meersman)

17.15 – 17.45 u/ Receptie met afsluitend netwerkmoment en postersessie (Inschrijving vooraf noodzakelijk).


FAQ


Wat zijn de vervoers-/parkeermogelijkheden voor het evenement?

Parkeermogelijkheid is betalend in de straat en is beperkt. Om geen hinder te ondervinden raden we je aan het openbaar vervoer te nemen. Vlakbij is zowel een bus- als tramhalte.
Kom je met meerdere collega’s of kennissen? Carpoolen is een goede keuze!

Meer info over onze bereikbaarheid vind je op :

- https://www.hogent.be/over-hogent/campussen/

- https://www.delijn.be/nl/routeplanner/

Krijg ik een certificaat?

Je ontvangt een aanwezigheidsattest

Hoe kan ik de organisator bereiken als ik vragen heb?

eddy.hoste@hogent.be

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

HoGent campus Vesalius

Keramiekstraat 80

9000 Gent

Belgium

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen