Gratis

Stefaan Van Biesen - MOZAÏEK [Mijn naam is Vijd]

Beschrijving van het evenement
Stefaan van Biesen voert met tekeningen, beeld en geluid een artistiek onderzoek naar Joos Vijd, de opdrachtgever van het Lam Gods.

Over dit evenement

Stefaan van Biesen geniet internationale bekendheid als hedendaags beeldend kunstenaar. In zijn werk ligt de nadruk niet alleen op het afgewerkte beeld, maar evenzeer op de zoektocht die tot dit artistieke resultaat leidt. Elk beeld is een stap in een groter onderzoek. Terugkerende elementen in die vraagstelling zijn religie, samenleving en natuur. In het oeuvre van Jan Van Eyck vindt hij een verwante filosofische ondertoon die verrassend actueel is.

Stefaan van Biesen analyseert het werk van de Bourgondische schilder aan de hand van eigen tekeningen. Daarbij vertrekt hij van hedendaagse foto’s waarin figuren, poses en onderwerpen herinneren aan het meesterwerk. Die beelden, vaak de houding van handen, gaan als archetype fungeren wanneer hij ze in hun hedendaagse context plaatst. Hij tekent die elementen met zoveel oog voor detail, dat het resultaat aan middeleeuwse miniaturen doet denken.

De handeling van het tekenen beschouwt Stefaan van Biesen als een meditatieve beleving. Hij concentreert zich op elke lijn, verwondert zich over het samenspel en is ontroerd wanneer uit de losse lijnen en vlakken het afgewerkte beeld ontstaat.

Elke tekening voorziet hij van notities: ideeën die bij het tekenen opkomen en verwijzingen naar het onderzoek dat tot dit resultaat leidt. De verwantschap tussen de historische symboliek en de hedendaagse handeling resulteert in een bijna mystieke beleving.

Tekenen is niet alleen een artistiek instrument, maar ook een vaardigheid die tot voortschrijdend inzicht leidt en een onbetwistbare impact heeft op werk en onderzoek. De tekenaar neemt de wereld waar met grotere nauwkeurigheid en vanuit meerdere perspectieven. Door de handeling van het registreren gaat de kunstenaar begrijpen.

Delen met vrienden

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen