Gratis

Ontdek de kapel van Kerselare

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Locatie

Locatie

Kapel van Kerselare

94 N8

9700 Oudenaarde

Belgium

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Ontdek de kapel van Kerselare tijdens Open Monumentendag

Over dit evenement

De kapel van Kerselare is sinds de 16e eeuw een bekend bedevaartsoord. De oude kapel brandde geheel uit, en via een architectuurwedstrijd werd de inzending van Juliaan Lampens en Rutger Langaskens geselecteerd. Het ontwerp kaderde in de vormvernieuwing van de kerkgebouwen, een internationale trend die we onder meer zien in de religieuze bouwwerken van bvb Le Corbusier.

Het ontwerp van de kerk is dan ook een geheel eigen stijl, die een ruimtelijke synthese vormt van een spirituele plek en functioneel kader van religieuze beleving. De kapel lijkt zich te willen oprichten uit het glooiend landschap boven Oudenaarde.

De kapel kenmerkt zich onder meer door de 13,7 meter uitkragende en 18 meter overspannende dakslab zonder enige steunpilaren. Een huzarenstukje dat nog steeds kan tippen aan de technische inzichten van de architectuur van vandaag de dag.

In het origineel ontwerp van Lampens zijn alle liturgische elementen, zoals meubilair, kruis, en zitbanken minimaal en ongedwongen, en in een ogenschijnlijke wanorde geplaatst. Het bezorgt de kapel een ingetogen kracht.

De kapel zou initieel geheel gebouwd worden uit beton, dus zonder glas, om de verbinding met buiten en de natuur te versterken. Het water loopt naar de aanlendende vijver waar ook het kaarsvet in zou druipen om drijvende sculpturen te vormen.

Delen met vrienden

Locatie

Kapel van Kerselare

94 N8

9700 Oudenaarde

Belgium

Kaart bekijken

{ _('Organizer Image')}

Organisator Open Monumentendag 2021

Organisator van Ontdek de kapel van Kerselare

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen