Hoe kunnen we Openbaar onderzoek democratiseren?

Venster Acties

Hoe kunnen we Openbaar onderzoek democratiseren?

Hoe kunnen we Openbaar onderzoek democratiseren? We gaan in gesprek met theoretische en praktische experts.

Door Stadsform

Waar en wanneer

Datum en tijd

di. 28 mrt. 2023 19:30 - 21:30 CEST

Locatie

Stadsform Stadswaag 6 2060 Antwerpen Belgium

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

  • 2 uren
  • eTicket voor mobiel

U kent ze vast, de gele posters op straat. Maar wist u ook dat deze aan u gericht zijn? Zij kondigen een ‘openbaar onderzoek’ aan voor een omgevingsvergunning. Het nodigt iedereen uit om het dossier van een ruimtelijk project in te kijken en, indien u dit wenst, binnen de 30 dagen standpunten, opmerkingen of bezwaren in te dienen die worden overgebracht aan het gemeentebestuur.

In theorie vormen deze gele posters en het daaraan gekoppelde openbaar onderzoek een betekenisvolle uitnodiging voor ‘iedereen’ om zich uit te spreken over ruimtelijke projecten in hun leefomgeving. In praktijk dringen enkele vragen zich op. Wie voelt zich aangesproken door deze posters? Wie heeft de tijd en vaardigheden om deze technische dossiers door te nemen, de impact op hun leefomgeving in te schatten en hun standpunt te formuleren opdat deze een gewicht krijgt in de beoordeling en ontwikkeling van een ruimtelijk project? Vormt het instrument een vergroting of verenging van de democratische inspraak in de ontwikkeling van onze leefomgeving? We gaan in gesprek met theoretische en praktische experts op het thema.

Sociaal Omgevingsbeleid

Deze avond maakt deel uit van de reeks Sociaal Rechtvaardig Omgevingsbeleid, georganiseerd door Endeavour en Stadsform in opdracht van en in samenwerking met Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. Deze avonden voeden het achterliggende onderzoek naar evalueren van bestaand en het verbeelden van toekomstig omgevingsbeleid, regelgeving en instrumenten in functie van een sociaal rechtvaardige duurzaamheidstransitie.

Over de organisator

Georganiseerd door
Stadsform

EN

Stadsform is a center for dialogue about the city of tomorrow based on the Stadswaag in Antwerp, Belgium. Stadsform hostst talks, screenings, workshops, walks and more about urgent urban issues in close collaboration with local and international partners.

More info on www.stadsform.be

NL

Stadsform is een centrum voor dialoog over de stad van morgen op de Stadswaag in Antwerpen. Stadsform organiseert talks, screenings, workshops, stadswandelingen en meer over urgente urbane thema's in nauwe samenwerking met lokale en internationale partners.

Meer info op www.stadsform.be