CoderDojo Zwalm - 22-10-2022

Venster Acties

CoderDojo Zwalm - 22-10-2022

Tijdens een CoderDojo leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enz.

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

GC de Munk Sportlaan 9630 Zwalm Belgium

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Over dit evenement

Inschrijven voor deze sessie kan vanaf 1 oktober.

Over CoderDojo

CoderDojo  organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring.

Dojo's worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door vrijwilligers. Enerzijds zijn dit coaches met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen. Anderzijds hebben we ook cooks die de praktische organisatie van de Dojo op zich nemen. CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd.  CoderDojo wilt aan iedereen tonen dat programmeren niet enkel voor nerds is. Onze coders bouwen super leuke projecten en zijn daarom het voorbeeld bij uitstek dat technologie tof kan zijn. CoderDojo heeft daarom maar één regel: "Above all: be cool!".

Praktische informatie

Je kan deelnemen tussen 7 en 18 jaar. Ben je  jonger dan 12 jaar dan mag je ook begeleid worden door (een van) je (groot)ouders. Je (groot)ouders hoeven niet de hele tijd aanwezig te zijn, maar moeten wel in de buurt blijven zodat we  hen kunnen contacteren. Voor kinderen uit het eerste of tweede leerjaar vragen we wel dat er steeds een begeleidende ouder aanwezig is.

Als je over een eigen laptop beschikt, dan mag je deze meebrengen. De coaches zullen ervoor zorgen dat alle benodigde software geïnstalleerd zal worden of zullen je vooraf laten weten als je iets specifieks nodig hebt. Heb je echt geen laptop, geef dit aan en dan zal CoderDojo proberen om voor jou een laptop te voorzien.

Registreren & annuleren

Het inschrijvingsformulier zal voornamelijk persoonlijke gegevens verzamelen over de  deelnemer. In enkele gevallen zal ook bijkomende informatie over de ouder/voogd worden gevraagd, en dat zal dan ook expliciet vermeld worden. We vragen bij de inschrijving aan alle deelnemers om een e-mailadres en telefoonnummer van de ouders of voogd op te geven. Indien nodig  zal CoderDojo  rechtstreeks contact opnemen met de ouders of voogd.

We waarderen het dat deelnemers de tijd nemen om hun bestelling actueel te houden, en als je niet aanwezig kan zijn, is het gemakkelijk om jouw inschrijving te annuleren vanuit jouw Eventbrite account. Meld je aan bij Eventbrite.com, ga naar de pagina tickets, en zoek uw bestelling. Klik op jouw bestelling om gedetailleerde informatie te bekijken, en selecteer vervolgens "Order annuleren" om uw inschrijving te annuleren. Je zal een e-mail ontvangen om de annulering te bevestigen. Blijkt dat niet meteen te lukken, dan kan je ons altijd contacteren via zwalm@coderdojobelgium.be.

Trajecten

Er zijn verschillende trajecten waaraan je kan deelnemen. Als je nog helemaal geen ervaring hebt, start je best met Scratch.

Scratch

Logisch denken om kleine deelproblemen in een groter geheel op te lossen is een belangrijke basisvereiste bij het programmeren. Hierbij maakt de gebruikte programmeertaal zelfs niet uit. Scratch maakt het makkelijk om de logica van het programmeren te begrijpen door zijn speelse presentatie, die vergelijkbaar is met Legoblokjes. Je kan met Scratch allerlei games en verhaaltjes maken: ideaal om je creativiteit los te laten! Voor het Scratch-traject heb je geen voorkennis nodig. Het is dan ook een goed idee om hiermee te beginnen als je voor het eerst naar een Dojo komt. De andere trajecten gaan er vanuit dat je al een paar keer Scratch hebt gevolgd.

Arduino

Arduino is een controller voor het lezen en aansturen van digitale en analoge signalen komende van verschillende sensoren en actuatoren rond onder andere licht, geluid, warmte, afstand, beweging, … .De programmatie gebeurt ofwel in de C-taal, ofwel worden uitbreidingen van Scratch (zoals S4A of mBlock) of andere hulpmiddelen (zoals Ardublock) gebruikt. De opgedane ervaring gaat van de kennis van elementaire elektronica componenten en schakelingen, tot het bedenken, uitvoeren en testen van zelfstandige sturing algoritmes zoals voor zelfrijdende wagentjes of robots. In de Dojo in Zwalm bieden we Arduino aan voor kinderen vanaf 10 jaar. We gaan er ook van uit dat je al een paar keer Scratch hebt gevolgd.

Lego Mindstorms

Wanneer de blokjes van LEGO de wereld van de robotica ontmoeten krijg je LEGO Mindstorms! Steek de stukjes in elkaar en breng een robot tot leven die je kan programmeren. Laat hem alles doen wat je wil! Dankzij LEGO zet je je eerste stappen in de fascinerende wereld van de robotica en het programmeren. Bij het bouwen van LEGO Mindstorms leer je planlezen, samenwerken en probleemoplossend denken. Deze track wordt in de Dojo van Zwalm aangeboden aan kinderen vanaf 10 jaar. Voor deze track vragen we wel om een eigen Windows PC of tablet mee te brengen.

mBot

mBot is een alles-in-één toepassing waarmee je op een praktische, leuke manier alles leert over programmeren, elektronica en robotica.Deze makkelijk te monteren robot werkt met mBlock geïnspireerd door Scratch 2.0, en kan verbinden met computers of smart devices via Bluetooth of 2.4G. Deze mBot biedt jou oneindige mogelijkheden om STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) te ontdekken en te oefenen. In de Dojo in Zwalm hebben we 5 mBots ter beschikking die we aanbieden aan kinderen die al een paar lessen Scratch gevolgd hebben.

Python

Python is één van de meest gebruikte programmeertalen die gemakkelijk is in gebruik. Met het oog op leesbare code en een waaier aan bibliotheken kan het quasi overal gebruikt worden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ben jij klaar om ze te ontdekken? In de Dojo in Zwalm bieden we Python aan vanaf 12 jaar.

Makey Makey

Makey Makey is een toolkit waarmee het mogelijk is om alledaagse voorwerpen via snoertjes met klemmetjes aan te sluiten op de computer. Op deze manier kunnen kinderen alles wat stroom geleidt met de computer aansturen. Zo kun je zelfs van je appel, peer of banaan een toetsenbord maken! In de Dojo in Zwalm kan je Makey Makey volgen van zodra je de basis van Scratch onder de knie hebt (na 3 lessen).

App Inventor

Via App Inventor leer je op een eenvoudige manier apps te maken die je op je eigen smartphone (Android of IOS) kan draaien. Voor deze track moet je wel over een eigen smartphone beschikken. Geschikt voor kids vanaf 9j.

Lego WeDo

Lego WeDo is de eigentijdse bouwset waarmee kinderen de wetenschap kunnen ontdekken. Met de veelzijdigheid van LEGO stenen en de programmeermogelijkheden van digitale technologie worden leerlingen aangemoedigd om de grenzen van creativiteit te verleggen, te onderzoeken, te ontwerpen, innovatieve ontwerpen te creëren en hun ideeën te delen. Geschikt voor kids tussen 7 en 12j. Voor deze track vragen we wel om een eigen Windows PC of tablet mee te brengen.

Snap Circuits

Snap Circuits zijn leuke, leerzame elektronica kits voor alle leeftijden. Doordat alle componenten opnieuw te gebruiken zijn kan er op verschillende manieren worden geëxperimenteerd en kunnen er coole projecten gebouwd worden. De handleidingen zijn voorzien van kleurrijke illustraties zodat kinderen snel kunnen leren hoe ze radio's, alarmsystemen, deurbellen en nog veel meer kunnen kunnen maken. De elektronica componenten zijn op plastic modules bevestigd en kunnen allemaal op elkaar geklikt worden, zodat de kits al geschikt zijn voor kinderen vanaf 8 jaar. Er is geen gereedschap noch computer nodig om met de Snap Circuits aan de slag te gaan. In deze track wordt er niet geprogrammeerd op de pc.

Vragen

Contacteer ons via  zwalm@coderdojobelgium.be! Tot snel!

Wij respecteren je privacy

CoderDojo is leuk en daarom tonen wij graag waar we mee bezig zijn. We nemen tijdens onze activiteiten foto’s van onze deelnemers en begeleiders die we daarna op sociale media plaatsen. Het kan gebeuren dat je zoon of dochter daarom gefotografeerd of gefilmd wordt tijdens een CoderDojo activiteit. Wij gebruiken dit beeldmateriaal niet op flyers of voor uitvoerige campagnes zonder hiervoor nog eens expliciet toestemming te vragen. Indien je liever wilt dat geen foto’s van je kind gebruikt worden, kan je dat tijdens het registreren aangeven.

We respecteren bovendien ook je data. Meer weten? Bekijk dan zeker even onze privacy verklaring op de website.