CoderDojo Londerzeel - 16/12/2023

Venster Acties

CoderDojo Londerzeel - 16/12/2023

Over CoderDojo CoderDojo  organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren,

Door CoderDojo @ LonderLab

Waar en wanneer

Datum en tijd

za. 16 dec. 2023 14:00 - 17:00 CET

Locatie

Bib Londerzeel Molenstraat 5 1840 Londerzeel Belgium

Over dit evenement

  • 3 uren
  • eTicket voor mobiel

Over CoderDojo

CoderDojo  organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring.

Dojo's worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door vrijwilligers. Enerzijds zijn dit coaches met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen. Anderzijds hebben we ook cooks die de praktische organisatie van de Dojo op zich nemen. CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd.  CoderDojo wilt aan iedereen tonen dat programmeren niet enkel voor nerds is. Onze coders bouwen super leuke projecten en zijn daarom het voorbeeld bij uitstek dat technologie tof kan zijn. CoderDojo heeft daarom maar één regel: "Above all: be cool!".  

CoderDojo @ LonderLab

Met CoderDojo @ LonderLab combineren we leren programmeren met het creatief gebruik van elektronica (mBot, Arduino,...) én van de Muse lasercutter en de Cricut Maker snijplotter!

Praktische informatie

Je kan deelnemen tussen 7 en 18 jaar. Ben je  jonger dan 12 jaar dan word je het best begeleid door (een van) je ouders. Je ouders hoeven niet de hele tijd aanwezig te zijn, maar moeten wel in de buurt blijven zodat we hen kunnen contacteren. We appreciëren het als ouders een halfuur voor het einde van de Dojo terugkeren om het toonmoment mee te maken en de vrijwilligers achteraf wat te helpen bij het opruimen.

Breng indien mogelijk steeds zelf een laptop mee. De coaches zullen ervoor zorgen dat alle benodigde software geïnstalleerd wordt of zullen je vooraf laten weten als je iets specifieks nodig hebt. Wie geen laptop heeft en er ook zelf nergens één kan lenen, kan een toestel reserveren: geef dit steeds aan in het inschrijvingsformulier. Opgelet: onze voorraad laptops is beperkt. Met deze laptops willen we kinderen die niet zelf aan een laptop kunnen geraken ook de kans geven om deel te nemen aan CoderDojo. Wees dus solidair en zie deze optie niet als een gemakkelijkheidsoplossing.

Registreren & annuleren

Het inschrijvingsformulier zal voornamelijk persoonlijke gegevens verzamelen over de  deelnemer. In enkele gevallen zal ook bijkomende informatie over de ouder/voogd worden gevraagd, en dat zal dan ook expliciet vermeld worden. We vragen bij de inschrijving aan alle deelnemers om een e-mailadres en telefoonnummer van de ouders of voogd op te geven. Indien nodig  zal CoderDojo  rechtstreeks contact opnemen met de ouders of voogd.

We waarderen het dat deelnemers de tijd nemen om hun bestelling actueel te houden, en als je niet aanwezig kan zijn, is het gemakkelijk om jouw inschrijving te annuleren vanuit jouw Eventbrite account. Meld je aan bij Eventbrite.com, ga naar de pagina tickets, en zoek uw bestelling. Klik op jouw bestelling om gedetailleerde informatie te bekijken, en selecteer vervolgens "Order annuleren" om uw inschrijving te annuleren. Je zal een e-mail ontvangen om de annulering te bevestigen. Blijkt dat niet meteen te lukken, dan kan je ons altijd contacteren via londerzeel@coderdojobelgium.be

Trajecten

Er zijn verschillende trajecten waaraan je kan deelnemen, afhankelijk van de coaches die beschikbaar zijn. Elke coach zorgt voor persoonlijke begeleiding bij maximum 4 deelnemers.

Als je nog helemaal geen ervaring hebt, dan start je best met Scratch of met het ontwerpen voor de snijplotter en lasercutter met Inkscape & GIMP.

We gaan aan de slag met het gratis open source programma Scratch (7+ tot 16 jaar ): een intuïtieve en visuele programmeertaal, waarmee je in een oogwenk super coole spelletjes, leuke animatiefilmpjes en handige programma's leert maken!

Wie al goed uit de voeten kan met Scratch, kan met mBot (8+) zelf een eigen robot bouwen en die met Scratch programmeren.

Met Otto Robot (10+) kunnen de deelnemers die al goed uit de voeten kunnen met Scratch zelf een robot tekenen die wordt uitgesneden met de lasercutter. Deze kan zowel met een Scratch-achtige blokjeseditor (Ottoblocky) als met Arduino IDE (code) geprogrammeerd worden.

We bieden daarnaast ook nog een traject aan waarbij je met behulp van de gratis open source programma's Inkscape en GIMP een ontwerp leert maken dat je in diverse materialen kan uitsnijden met onze snijplotter en kan uitsnijden en/of graveren met onze lasercutter (8+).  Met de snijplotter kan je in een oogwenk prachtige vormen uitsnijden uit diverse heel dunne materialen, zoals bv. coole stickers, raamfolie, flockfolie voor op textiel, koelkastmagneetjes,... Met de lasercutter kan je bv. ook klikvaste onderdelen voor 3D-objecten maken in bv. hout.

Betalen doe je enkel voor het materiaal dat je gebruikt.  Meer info op www.londerlab.be

Vragen

Contacteer ons via londerzeel@coderdojobelgium.be! Tot snel!

Wij respecteren je privacy

CoderDojo is leuk en daarom tonen wij graag waar we mee bezig zijn. We nemen tijdens onze activiteiten foto’s van onze deelnemers en begeleiders die we daarna op sociale media plaatsen. Het kan gebeuren dat je zoon of dochter daarom gefotografeerd of gefilmd wordt tijdens een CoderDojo activiteit. Wij gebruiken dit beeldmateriaal niet op flyers of voor uitvoerige campagnes zonder hiervoor nog eens expliciet toestemming te vragen. Indien je liever wilt dat geen foto’s van je kind gebruikt worden, kan je dat tijdens het registreren aangeven.

We respecteren bovendien ook je data. Meer weten? Bekijk dan zeker even onze privacy verklaring op de website.

Over de organisator

Georganiseerd door
CoderDojo @ LonderLab

LonderLab is een makerspace die gehuisvest is in Bib Londerzeel.  

Gratis