CoderDojo  Herentals - 11/02/2023

Venster Acties

CoderDojo Herentals - 11/02/2023

Tijdens een CoderDojo leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enz.

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Bibliotheek Herentals Gildenlaan 13 2200 Herentals Belgium

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Over dit evenement

  • 3 uren
  • eTicket voor mobiel

Over CoderDojo

CoderDojo  organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring.

Dojo's worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door vrijwilligers. Enerzijds zijn dit coaches met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen. Anderzijds hebben we ook cooks die de praktische organisatie van de Dojo op zich nemen. CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd.  CoderDojo wilt aan iedereen tonen dat programmeren niet enkel voor nerds is. Onze coders bouwen super leuke projecten en zijn daarom het voorbeeld bij uitstek dat technologie tof kan zijn. CoderDojo heeft daarom maar één regel: "Above all: be cool!".

Zin om CoderDojo Herentals te versterken? Laat het ons weten via herentals@coderdojobelgium.be

Praktische informatie

Je kan deelnemen tussen 7 en 18 jaar. Ben je  jonger dan 12 jaar dan word je het best begeleid door (een van) je ouders. Je ouders hoeven niet de hele tijd aanwezig te zijn, maar moeten wel in de buurt blijven zodat we hen kunnen contacteren. We waarderen het als ouders een halfuur voor het einde van de Dojo terugkeren om het toonmoment mee te maken en de vrijwilligers achteraf wat te helpen bij het opruimen.

Je dient te beschikken over een laptop. De coaches zullen ervoor zorgen dat alle benodigde software geïnstalleerd zal worden of zullen je vooraf laten weten als je iets specifieks nodig hebt. Heb je echt geen laptop, geef dit aan en dan zal CoderDojo proberen een draagbare computer te voorzien.

Planning

  • Om 12.30u stipt begint de Dojo
  • Is het je eerste keer? Probeer dan om 12.15u aanwezig te zijn zodat we alles in orde kunnen brengen zodat je ook om 12.30u kan beginnen.
  • Rond 14u is er een pauze en voorzien we iets lekkers en wat te drinken
  • Om 15u tonen de kinderen wat ze gemaakt hebben tijdens de 'Show & Tell'. Het is altijd leuk als de ouders dan terug aanwezig zijn om te kijken.
  • Het einde is voorzien omstreeks 15.30u.

Registreren & annuleren

Het inschrijvingsformulier zal voornamelijk persoonlijke gegevens verzamelen over de  deelnemer. In enkele gevallen zal ook bijkomende informatie over de ouder/voogd worden gevraagd, en dat zal dan ook expliciet vermeld worden. We vragen bij de inschrijving aan alle deelnemers om een e-mailadres en telefoonnummer van de ouders of voogd op te geven. Indien nodig  zal CoderDojo  rechtstreeks contact opnemen met de ouders of voogd.

We waarderen het dat deelnemers de tijd nemen om hun bestelling actueel te houden, en als je niet aanwezig kan zijn, is het gemakkelijk om jouw inschrijving te annuleren vanuit jouw Eventbrite account. Meld je aan bij Eventbrite.com, ga naar de pagina tickets, en zoek uw bestelling. Klik op jouw bestelling om gedetailleerde informatie te bekijken, en selecteer vervolgens "Order annuleren" om uw inschrijving te annuleren. Je zal een e-mail ontvangen om de annulering te bevestigen. Blijkt dat niet meteen te lukken, dan kan je ons altijd contacteren via herentals@coderdojobelgium.be..

Trajecten

Scratch 3.0

Logisch denken om kleine deelproblemen in een groter geheel op te lossen is een belangrijke basisvereiste bij het programmeren. Hierbij maakt de gebruikte programmeertaal zelfs niet uit. Scratch maakt het makkelijk om de logica van het programmeren te begrijpen door zijn speelse presentatie, die vergelijkbaar is met Legoblokjes. Je kan met Scratch allerlei games en verhaaltjes maken: ideaal om je creativiteit los te laten! Voor het Scratch-traject heb je geen voorkennis nodig. Het is dan ook een goed idee om hiermee te beginnen als je voor het eerst naar een Dojo komt. De andere trajecten gaan er vanuit dat je al een paar keer Scratch hebt gevolgd.

Je kan al eens een kijkje nemen en proberen op https://scratch.mit.edu/

Python

Python is ontwikkeld met in het achterhoofd dat het een duidelijke, makkelijk leesbare taal moet zijn. Zo wordt structuur bijvoorbeeld aangebracht met behulp van regelinspringing en niet met accolades zoals bij veel C-talen het geval is. Dit is redelijk uniek voor Python. Daarnaast is Python een opensource programmeertaal, wat betekent dat Python gratis voor iedereen beschikbaar is en door de community zelf doorontwikkeld wordt. Dit heeft niet in de laatste plaats gezorgd voor de grote populariteit van Python. We zien dan ook dat Python op alle grote besturingssystemen zoals Mac OS X, Windows en Linux draait en dat het mogelijk is om te werken met populaire frameworks zoals Django, TurboGears en Pyramid.

Dit is de officiële website van Python: https://www.python.org/

Vragen

Contacteer ons via herentals@coderdojobelgium.be! Tot snel!

Wij respecteren je privacy

CoderDojo is leuk en daarom tonen wij graag waar we mee bezig zijn. We nemen tijdens onze activiteiten foto’s van onze deelnemers en begeleiders die we daarna op sociale media plaatsen. Het kan gebeuren dat je zoon of dochter daarom gefotografeerd of gefilmd wordt tijdens een CoderDojo activiteit. Wij gebruiken dit beeldmateriaal niet op flyers of voor uitvoerige campagnes zonder hiervoor nog eens expliciet toestemming te vragen. Indien je liever wilt dat geen foto’s van je kind gebruikt worden, kan je dat tijdens het registreren aangeven.

We respecteren bovendien ook je data. Meer weten? Bekijk dan zeker even onze privacy verklaring op de website.