CoderDojo Borsbeek - 13/05/2023

Venster Acties

CoderDojo Borsbeek - 13/05/2023

Bij CoderDojo kunnen meisjes en jongens van 7 t/m 18 jaar leren programmeren. Dit wordt helemaal gratis verzorgd door vrijwilligers!

Door CoderDojoBelgium

Waar en wanneer

Datum en tijd

za. 13 mei 2023 10:00 - 13:00 CEST

Locatie

Tirolerhof, zaal Koperwiek August Van Putlei 56 2150 Borsbeek Belgium

Over dit evenement

  • 3 uren
  • eTicket voor mobiel

Over CoderDojo

CoderDojo  organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring.

Dojo's worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door vrijwilligers. CoderDojo Borsbeek werd opgericht door Helke Baeyens (Helke_Baeyens@hotmail.com), die de praktische organisatie van de Dojo’s op zich neemt. De andere vrijwilligers zijn coaches met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen: Johannes, Joris, Jeroen en Elron. CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd.  CoderDojo wil aan iedereen tonen dat programmeren niet enkel voor nerds is. Onze coders bouwen superleuke projecten en zijn daarom het voorbeeld bij uitstek dat technologie tof kan zijn. CoderDojo heeft daarom maar één regel: "Above all: be cool!".

Praktische informatie

Je kan deelnemen tussen 7 en 18 jaar. Ben je  jonger dan 12 jaar dan word je het best begeleid door (een van) je ouders. Je ouders hoeven niet de hele tijd aanwezig te zijn, maar moeten wel even helpen om op te starten.

Je dient in principe te beschikken over een laptop. CoderDojo Borsbeek beschikt echter over 11 laptops die uitgeleend kunnen worden tijdens de Dojo. Wil je een laptop van CoderDojo gebruiken, geef gerust een seintje op borsbeek@coderdojobelgium.be. De coaches zullen ervoor zorgen dat alle benodigde software geïnstalleerd zal worden of zullen je vooraf laten weten als je iets specifieks nodig hebt.

Registreren & annuleren

Registreren voor CoderDojo kan via: https://coderdojobelgium.be/nl

Het inschrijvingsformulier zal voornamelijk persoonlijke gegevens verzamelen over de deelnemer. In enkele gevallen zal ook bijkomende informatie over de ouder/voogd worden gevraagd, en dat zal dan ook expliciet vermeld worden. We vragen bij de inschrijving aan alle deelnemers om een e-mailadres en telefoonnummer van de ouders of voogd op te geven. Indien nodig  zal CoderDojo  rechtstreeks contact opnemen met de ouders of voogd. Door te registreren ben je verzekerd.

We waarderen het dat deelnemers de tijd nemen om hun bestelling actueel te houden, en als je niet aanwezig kan zijn, is het gemakkelijk om jouw inschrijving te annuleren vanuit jouw Eventbrite account. Meld je aan bij Eventbrite.com, ga naar de pagina tickets, en zoek je bestelling. Klik op jouw bestelling om gedetailleerde informatie te bekijken, en selecteer vervolgens "Order annuleren" om je inschrijving te annuleren. Je zal een e-mail ontvangen om de annulering te bevestigen. Blijkt dat niet meteen te lukken, dan kan je ons altijd contacteren via borsbeek@coderdojobelgium.be.

Trajecten

Er zijn verschillende trajecten waaraan je kan deelnemen. Als je nog helemaal geen ervaring hebt, start je best met Scratch. Bij CoderDojo Borsbeek helpen we jou om een online account te openen, zodat je ook thuis verder kan werken aan je projectjes. Elk kind leert programmeren met scratch op eigen tempo en wordt individueel begeleid. Creatieve kinderen mogen een persoonlijk projectje uitwerken, minder creatieve kinderen worden ideetjes aangereikt. We werken aan het logisch denken en het probleemoplossend vermogen van onze scratchers, in een niet-competitieve omgeving.

Voor de kinderen en jongeren die al goed met scratch kunnen werken en die zin hebben om een stapje verder te gaan, bieden we Python aan. Hiervoor zal een editor voor het schrijven van Python-code op je computer geïnstalleerd worden. In het begin zal de basissyntax aangeleerd worden en zullen er oefeningen aangeboden worden.

Jongeren die de basissytax van Python en het werken met Python libraries onder de knie hebben, en die dit wensen, kunnen voorbereid worden op een deelname aan de Belgische Informatica-Olympiade (https://www.be-oi.be/nl/) of gecoacht worden om zich te plaatsen voor de Belgische wedstrijd programmeren (beCP).

We streven er bij CoderDojo Borsbeek naar om alle kinderen en jongeren een fijne tijd te bezorgen. We laten niemand achter en helpen iedereen vooruit. Niet enkel de wiskundetalentjes en de programmeerbollebozen zijn bij ons welkom, maar zeker ook de creatievelingen die in scratch prachtige filmpjes kunnen regisseren of de talenknobbels die ons helpen om over taal na te denken (en dat zijn de computerlinguïsten van de toekomst!).

CoderDojo Borsbeek wordt in schooljaar 2022-2023 georganiseerd op:

17/09/2022

15/10/2022

26/11/2022

10/12/2022

21/01/2023

18/02/2023

18/03/2023

15/04/2023

13/05/2023

10/06/2023

Op deze data (zaterdagen) ben je tussen 10u00 en 13u00 welkom in Het Tirolerhof, August Van Putlei 56 – 2150 Borsbeek. Je komt wanneer je kan en hoeft niet voor de hele lessenreeks in te schrijven. Heb je een andere hobby waardoor je vroeger moet vertrekken: ook dat vormt geen enkel probleem!

Mogen we wel aan de ouders vragen om te voet of met de fiets te komen en met de auto zeker niet de lange oprit naar het Tirolerhof op te rijden, zodat het ook veilig blijft voor de zwakke weggebruikers?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie?

Contacteer ons via borsbeek@coderdojobelgium.be!

Wij respecteren je privacy

CoderDojo is leuk en daarom tonen wij graag waar we mee bezig zijn. We nemen tijdens onze activiteiten foto’s van onze deelnemers en begeleiders die we daarna op sociale media plaatsen. Het kan gebeuren dat je zoon of dochter daarom gefotografeerd of gefilmd wordt tijdens een CoderDojo activiteit. Wij gebruiken dit beeldmateriaal niet op flyers of voor uitvoerige campagnes zonder hiervoor nog eens expliciet toestemming te vragen. Indien je liever wilt dat geen foto’s van je kind gebruikt worden, kan je dat tijdens het registreren aangeven.

We respecteren bovendien ook je data. Meer weten? Bekijk dan zeker even onze privacy verklaring op de website.

Over de organisator

Gratis