Novecento

Venster Acties en details

Verkoop beëindigd

Datum en tijd

Locatie

The! Kunsthumaniora Antwerp

24 Karel Oomsstraat

2018 Antwerpen

Belgium

Kaart bekijken

Wanneer theater muziek wordt, en muziek theater!

Over dit evenement

Vocaal ensemble Reflection presenteert u een voorstelling die de artistieke grenzen van het ensemble op fenomenale wijze zal verleggen.

Novecento neemt u mee op een avontuur dat draait, keert en wervelt tot op het punt dat het u niet meer onberoerd zal laten.

In Novecento sleept de Italiaanse auteur Alessandro Barrico de toeschouwer mee in de wereld van de Transatlantische overtochten uit de jaren twintig en de jazz-muziek. Toen hij dit verhaal las werd Patrick Windmolders, artistiek leider van Reflection, meteen verliefd op het werk. Hij beschouwde de opvoering van dit aangrijpende werk als een grensverleggende uitdaging voor zijn Vocaal Ensemble. Bovendien werd ‘Novecento’ met koor nog nooit eerder vertoond. Dit maakt deze uitvoering dan ook erg uniek!

Acteur Antoine Vander Auwera vertaalde de beklijvende monoloog van Barrico naar een speeltekst met koor. In zekere zin gaat hij doorheen dit werk samen met Reflection op zoek naar een theatrale essentie, namelijk die van de verhouding van het koor in samenspel met de protagonist, zoals dat moet geweest zijn in de tijd van het klassieke Griekse theater, maar dan vanuit een hedendaagse benadering. Deze theatrale invalshoek is een hele uitdaging voor de zangers. Als koorleden zullen ze niet enkel uit hun comfort zone moeten treden door mee te ‘spelen’’, ook in hun muzikale ondersteuning, die a capella wordt gezongen, hebben zij tijdens de voorstelling niet de minste houvast. De zangers hebben enkel mekaar als referentie in de samenzang. Ze zijn er voor mekaar als reddingsboei.

De keuze voor de jazz-muziek als begeleiding is een boeiende evidentie. Als koormuziek is zij dat niet. De ‘soundtrack’ werd daarom bedacht door Kurt Bikkembergs.

De componist heeft de gelaagdheid van het verhaal samengevat in vier basistonen, evenveel als het aantal lettergrepen in de naam ‘No-ve-cen-to’. Met variaties op deze vier tonen laat hij het stormen op zee, wordt er gedanst op een ragtime, klinkt een mijmering over wat was en wordt gedroomd over wat nog zou kunnen gebeuren. Melodie, ritme en samenklank zijn hedendaags maar zullen vertrouwd aanvoelen in het krachtige samenspel van tekst, spel en muziek. Kortom, muziek die ontstaat en nadien niet meer is…

Afbeelding van Novecento
Afbeelding van Novecento

Delen met vrienden