14,30 € – 48,38 €

Meerdere data

Lezingenreeks Darwin & Drinks met botanisch filosoof Norbert Peeters

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Groene Afslag

Amersfoortsestraat 117

Laren

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Wil je graag meer weten over hoe het werkt in de plantenwereld? Kom dan naar Darwin & Drinks, een bijzondere lezingenreeks van botanisch filosoof Norbert Peeters. Deze keer bij De Groene Afslag, vlak bij Laren aan de A1.

Onder het genot van een drankje begeleidt Norbert je door de plantenwereld van Darwin. Hij leert je over de rol van insecten bij bloembestuiving, de bevruchting van orchideeën en de eetgewoontes van vleesetende planten. Norbert Peeters is een begenadigd verteller. Je kunt niet anders dan ademloos naar hem luisteren en uiteindelijk net zo enthousiast over het plantenrijk raken als Darwin zelf.

  • September - Bloemen en hun bestuivers

Charles Darwin was een van de eerste die beschreef hoe intiem bloeiende planten en bestuivers met elkaar verbonden zijn. Bloemen verleiden insecten met hun kleurpracht en aanlokkelijke geuren. Vandaag de dag weet iedereen dat bestuivende insecten zoals bijen een grote rol spelen in het seksleven van bloeiende planten. Maar in de tijd van Darwin was er nauwelijks iets bekend over dit bijzondere ménage à trois. Men was er toen nog heilig van overtuigd dat de schoonheid van bloemen door een almachtig opperwezen op aarde was gezet puur voor het vermaak van de mens.

  • Oktober - De reislustigheid van zaden

De meeste dieren kunnen zich eenvoudig verplaatsen via land, water of lucht. Maar zodra een zaadje wortel schiet, staat het vastgenageld in de grond. Daarom heeft het plantenrijk een flinke trukendoos tot zijn beschikking om te zorgen dat nakomelingen worden verspreid. Sommige planten voorzien hun zaden van haken en grijpers met gekartelde tanden om zich vast te houden aan de vacht van dieren. Weer andere zaden zijn voorzien van vleugels waarmee zij zich verspreiden via de wind. Charles Darwin is een van de eersten die deze verspreidingstactieken van zaden onder de loep neemt. In deze lezing kijken we hoe deze natuurgeleerde de dispersie van planten ontrafelt.


  • November - Pientere planten

In zijn laatste botanische meesterwerk doet Charles Darwin iets ongekends. In dit boek The Power of Movement in Plants toont hij proefondervindelijk aan dat plantenwortels meesters in ondergrondse navigatie zijn. De worteltop dirigeert de neerwaartse koers bijvoorbeeld door de richting van zwaartekracht te volgen. Darwin is zo diep onder de indruk van de prestaties van de plantenwortel dat hij het boek besluit met een bijzonder eerbetoon: ‘Het is niet overdreven om te zeggen dat de punt van de wortel werkt als het brein van een van de lagere dieren.’ Hoewel planten niet beschikken over hersens of een centraal zenuwstelsel, vertonen zij volgens Darwin intelligent gedrag. Is deze gedachte juist? Kun je bij planten spreken van vegetatieve verstandelijke vermogens? Met Darwin als gids verkennen wij het ondergrondse leven van planten en speculeren wij over de (on)mogelijkheid van plantaardige intelligentie.


  • December - Vleesetende planten

Charles Darwins Origin of Species was niet zijn enige bestseller. Sterker nog, zijn boek Insectivorous Plants verkocht minstens even goed. In dit boek haalt Darwin vleesetende planten uit het fabelrijk van de Victoriaanse fictieboeken en beantwoordt hij de vraag hoe zij prooien vangen en verteren maar ook waarom sommige plantensoorten er zulke vreemde eetgewoontes op na houden. Waar komt Darwins fascinatie voor vegetatieve vleeseters vandaan? Zijn belangstelling is deels te danken aan het feit dat planten normaliter op de laagste trede in de voedselpiramide staan. Vleesetende planten draaien de rollen om. Via ingenieuze carnivore contrapties verleiden, vangen en verteren zij een verbazingwekkende hoeveelheid prooidieren. Tegelijkertijd vormen deze plantensoorten voortreffelijke voorbeelden van evolutie. Op fraaie wijze illustreren deze vleeseters het geweldige aanpassingsvermogen van de levende natuur.


Delen met vrienden

Locatie

De Groene Afslag

Amersfoortsestraat 117

Laren

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen