Kerstconcert - The Messiah

Kerstconcert - The Messiah

Actions and Detail Panel

€32

Date and time

Location

Landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6

3740 Bilzen

Belgium

View map

Refund policy

Contact the organizer to request a refund.

Eventbrite's fee is nonrefundable.

The Messiah van Handel is het onderwerp van het Kerstconcert in 2022.

About this event

Handel stond al snel bekend als een begaafd organist. De jeugdige musicus besloot zijn rechtenstudie op te geven voor een baan als violist in het Hamburgse operaorkest. In 1707 vertrok de dan 22-jarige Georg Friedrich naar Italië waar hij studeerde tot 1710. Tijdens zijn verblijf in Italië componeerde hij diverse opera’s en oratoria. Händel bezocht, na zijn Italiaanse avontuur, diverse malen Londen en besloot zich hier te vestigen. In 1712 liet hij zich naturaliseren tot Brits staatsburger waarbij hij zijn naam verengelste. George Frideric Handel was in Londen tientallen jaren een gevierd componist van opera’s in Italiaanse stijl en oratoria op bijbelse thema’s.

Het libretto voor de Messiah werd door Charles Jennens in de zomer van 1741 aan Handel gepresenteerd. George Frideric Handel componeerde binnen drie weken de muziek voor de Messiah: ‘begonnen op 22 augustus en klaar op 12 september’. De première van de Messiah vond plaats op 13 april 1742 in Dublin onder leiding van hemzelf. Handel dirigeerde de Messiah 56 keer en paste hem diverse malen aan voor de verschillende omstandigheden zoals beschikbaarheid van bepaalde solisten of instrumenten.

Handels Messiah is geen specifieke kerkmuziek maar meer een combinatie tussen vermaak en een kerkdienst. In het begin werd het werk alleen in theaters en concertzalen uitgevoerd en aangekondigd als ‘Grand Musical’.

In Londen werd deze benaming als godslastering gezien en de kerkelijke gemeenschap dwong Handel de Messiah aan te kondigen als ‘Een nieuw sacraal oratorium’. Pas vanaf 1750 waren er uitvoeringen in kerken.

Share with friends

Save This Event

Event Saved