Venster Acties en details

Uitverkocht

Evenementdetails

Deel dit evenement
Locatie

Locatie

Landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6

3740 Bilzen

Belgium

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Johannes Passion

Over dit evenement

De Johannes Passion (BWV 245 uit 1724) is een oratorium met als onderwerp het lijden en stervan van Jezus volgens het Evangelie van Johannes. De originele titel luidt ‘Passio secundum Johannem’.

Deze passie is muzikaal fel, direct en ongepolijst. Misschien zelfs theatraal, hoewel het werk ook ingetogen en sobere passages heeft.

Bach schreef het werk in drie maanden waarna de première plaatsvond op Goede Vrijdag van het jaar 1724 in de Nicolaïkirche te Leipzig. Tot aan zijn dood bleef hij er zowel liturgisch als muzikaal aan sleutelen.

Vrijwel letterlijk volgt Bach de teksten van het evangelie volgens Johannes, die zijn meester als een koning en een triomfator omschrijft.

In de Johannes Passion wordt Jezus dus als Messias en niet als lijdenspersoon behandeld.

Dit wordt door Bach meteen neergezet in het openingskoor: er wordt niet direct verwezen naar de komende lijdensweg, maar naar zijn koningschap, een leider met een sterke persoonlijkheid en een boodschap. Jezus’ lijden is geen smartelijk en beklagenswaardig menselijk lijden maar een noodzakelijke fase.

Bach Academie Alden Biesen presenteert deze meesterlijke compositie o.l.v. Luc Ponet. Concertmeester Ann Cnop en de zes Vlaamse solisten Philip Defrancq, Joris Grouwels, Pauline Lebbe, Pieter De Praetere, Leander Van Gijsegem en Jokke Martens zullen een buitengewone belevenis creëren.

Weetje: Johann Sebastian Bach heeft officieel geen opera’s geschreven. Toch beweren muziekwetenschappers dat de Johannes Passion wel degelijk een opera is. Het werk herbergt een overvloed aan drama, is fel maar tegelijkertijd heel intiem en bovendien ook theatraal. In sommige koordelen wordt er geschreeuwd en gescholden. De ingrediënten voor een opera?

Concertmeester: Ann Cnop

Artistieke leiding: Luc Ponet

Bach Academie Alden Biesen

Philip Defrancq, evangelist

Joris Grouwels, Christus

Pauline Lebbe, sopraan

Pieter De Praetere, contratenor

Leander van Gijsegem, tenor

Jokke Martens, bas

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6

3740 Bilzen

Belgium

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen