Gratis

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Online evenement

Beschrijving van het evenement
Maak kennis met IIIF

Over dit evenement

Benieuwd naar de mogelijke toepassingen van IIIF in jouw organisatie? Dit najaar organiseren meemoo, de Vlaamse Kunstcollectie, Openbare Bibliotheek Brugge en UGent een reeks ‘IIIF Fridays’. Met de ‘IIIF Fridays’ willen we de sector informeren over mogelijke toepassingen van IIIF en aanmoedigen om IIIF te gebruiken. De IIIF Fridays zijn meteen ook de start van de Collegagroep IIIF.

De online reeks komt er in navolging van de visie- en praktijkdag op 30 april die door de coronamaatregelen geannuleerd werd.

Triple I wat?

IIIF, kort voor International Image Interoperability Framework, is een opkomende standaard voor de uitwisseling van beelden. Het is een raamwerk van vier API’s, uitgetekend door een consortium van universiteitsbibliotheken, erfgoedinstellingen, musea en softwarebedrijven. Met dit raamwerk formuleerden zij een antwoord op de uitdaging om beelden uit te wisselen tussen verschillende systemen. Als je beeldenserver voldoet aan de IIIF-specificaties, wordt de uitwisseling van beelden heel wat makkelijker.

Friday 1: vrijdag 9 oktober 2020 (14u-15u30)

De eerste sessie biedt een algemene introductie over wat IIIF is en waarvoor je het kan gebruiken. Daarna worden verschillende praktijkvoorbeelden voorgesteld over de mogelijkheden van IIIF.

Met onder meer:

- Praktijkvoorbeeld Amsab-ISG (Kim Robensyn, Sofie Veramme en Tecle Zere)

- Beeldbeheer: over inzet principes van toegankelijkheid binnen Authentication API: KMSKA (Nathalie Monteyne en Jeff Van Herck)

- Presentatie over de platformen waarvoor IIIF gebruikt wordt en een toelichting over de vernieuwing van de IIIF-setup (waarom keuze voor welke viewers enz.): LIBIS / KULeuven (Roxanne Wyns)

- Stad Antwerpen & use case: IIIF in de DAMS Antwerpen (Jeroen Budts, Inuits)

- Afrikamuseum & use case (Dieter Van Hassel)

Friday 2: vrijdag 20 november 2020 (14u-15u30)

Tijdens de tweede sessie gaan we aan de hand van vijf praktijkvoorbeelden dieper in op het samenbrengen van collecties, storytelling, annotatie en transcriptie.

Met onder meer:

- Samenbrengen van collecties: MMMONK (Katrien Deroo en Koen Calis, Openbare Bibliotheek Brugge)

- Samenbrengen van collecties: Nieuws van de Groote Oorlog (Matthias Priem, meemoo)

- Samenbrengen van collecties: Arthub Flanders VKC (Pascal Ennaert, Vlaamse Kunstcollectie)

- Trippelen richting IIIF: MoMu usecases en progressie (Tobias Hendrickx, MoMu)

- Annotatie en transcriptie bij het Madoc-project (Christophe Verbruggen, Frederic Lamsens en Davy Verbeke, Ghent Centre for Digital Humanities (GhentCDH))

Friday 3: vrijdag 11 december 2020 (14u-15u30)

Interactieve vragenronde op basis van video’s van de IIIF week 2020.

Inschrijven

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via eventbrite.

Per sessie waaraan je wil deelnemen moet je een ticket reserveren. In aanloop naar de sessie ontvang je de aanmeldlink voor deelname via Google Meet.

Delen met vrienden

Locatie

Online evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen