Geboeid door Perfectionisme® - Corona home editie - meerdaagse training
Evenementdetails
Over dit evenement
Is perfectionisme voor jou een sterke drive om wat je doet zo perfect mogelijk af te leveren? Leg je de lat voor jezelf en anderen hoog, streef je steeds topkwaliteit na en verleg je je grenzen? Werk je planmatig en georganiseerd en heb je oog voor detail en een groot engagement en verantwoordelijkheidsgevoel?
Enerzijds zal dit gedreven perfectionisme je dus vaak geholpen hebben in je leven. Het heeft je op heel wat vlakken gebracht waar je nu staat, wat je nu doet, zelfs wie je nu bent en hoe je in het leven staat. Het is een deel van je “zijn”, je “eigen – aard – ig – heid”. Het “boeit je” met heel je hart.
Soms slaat dit perfectionisme vanuit een energiegevende gedrevenheid om in iets anders. Wil jij liefst altijd zonder één enkele fout te maken topkwaliteit nastreven en voel je een knagend stemmetje van binnen dat het nooit goed genoeg is en het altijd beter kan? Blijf je steeds bezig en kan je moeilijk loslaten? Heb je moeite met delegeren omdat je van mening bent dat je het zelf beter kan dan de ander? Ben je vaak in de weer om allerlei toekomstig onheil te voorkomen? Voel je je overal verantwoordelijk voor of probeer je steeds te voldoen aan de (vermeende) hoge verwachtingen van anderen?
Wanneer de inspanning die je hiervoor moet leveren niet meer opweegt tegen het resultaat, dan kan je zelf, de omgeving, het werk, … eronder gaan lijden. Het slaat ons dan in de boeien en we komen vast te zitten aan het perfectionisme. De balans zit niet meer goed, maar we slagen er niet in om ze aan te passen als het nodig is. “Geboeid door perfectionisme” dus, zoals de titel weergeeft.
Heel wat mensen hebben wel wat van beide. De vraag is of de balans nog goed zit en hoe je ze kan aanpassen als dat nodig zou zijn. Als je er echter aan vast komt te zitten, het niet meer flexibel inzet, het te pas en te onpas de kop komt opsteken en het een ingesleten gewoontepatroon gaat worden dat meer als een “dwang” gaat aanvoelen, dan is het zinvol om ermee aan de slag te gaan.
Is het de bedoeling om dit perfectionisme volledig uit het leven te bannen? Uit ervaring blijkt dat de meeste perfectionisten dit eigenlijk niet willen en de vraag is of het überhaupt wel mogelijk of nodig is. Je perfectionisme inzetten wanneer het nuttig is enerzijds, en het kunnen temperen wanneer het niet nodig is anderzijds zal aldus de uitdaging zijn. Kortom, “je komt er niet van los, maar je kan er wel mee verder.”
Programma
Wil jij in deze interactieve online groepstraining, samen met een kleine groep (max 6 personen), gelijkgestemden “perfectionisten” je perfectionisme beter leren kennen, nieuwe inzichten en technieken verwerven om er anders mee om te gaan? Wil je enerzijds dingen veranderen en tegelijkertijd toch ook dichtbij jezelf blijven?
Wil je dit doen op basis van wetenschappelijk onderbouwde inzichten die zijn vertaald naar praktisch bruikbare en dagelijks toepasbare tips en technieken?
Zie je het zitten om dit te doen onder de deskundige begeleiding van expert-trainer Erna Claes, dr in de psychologie, gespecialiseerd in de gezondheidspsychologie en cognitieve gedragswetenschappen? En zelf een perfectionist, die met de nodige dosis kritische, maar constructieve reflectie, opbouwende begeleiding en een vleugje humor de groep zal begeleiden?
Dan ben je heel welkom op deze winter online editie van Geboeid door perfectionisme®.
Tijdens deze groepstraining bieden we een antwoord op 3 vragen:
1) Wat is het?
Dé perfectionist bestaat niet. En, perfectionisme is niet per definitie negatief. We kijken zowel naar de nuttige als de nadelige kanten ervan. We onderscheiden 3 dimensies (prestatiegericht, controlegericht en sociaalgericht perfectionisme). We bekijken welke mechanismen ervoor zorgen dat perfectionisme als kwaliteit kan uitmonden in gewoontepatronen met potentiële negatieve gevolgen.
2) Hoe kom ik eraan?
We kijken naar oorzaken maar vooral naar datgene wat het hier en nu in jouw huidige leven gaande houdt.
3) Geraak ik er weer van af en hoe?
Weten is nog geen doen! En, neen, je geraakt (én hoeft) er niet vanaf maar je kan er wel mee verder. We gaan aan de slag met concrete inzichten, tips en technieken om zelf meer bewust te kunnen kiezen hoe en wanneer dit perfectionisme al dan niet in te zetten.
Met deze training willen we preventief werken aan levenskwaliteit door ons perfectionisme “slimmer” te leren inzetten. We willen mensen weerbaar maken om veerkrachtig te zijn en te blijven in een sterk veranderde en snel veranderende wereld. Daarnaast zal bij heel wat mensen dit perfectionisme reeds een (vaak onbewuste) bron van stress of problemen geweest zijn zonder dat men zich realiseert dat hun perfectionisme hiertoe bijdraagt en een onderliggende rode draad is.
De corona-thuiswerk editie? Gezien de verstrengde Corona-maatregelen zal deze editie online plaatsvinden. Verder blijven we tijdens deze corona-thuiswerk editie extra stilstaan bij het bewaken van onze mentale veerkracht in een digitale werkomgeving door breinvriendelijk te werken, alsook bij het mentaal “loskoppelen” en het bewaken van onze grenzen bij thuiswerk.
Praktische organisatie
Kick-off. We starten met een korte schriftelijke kennismaking vooraf. Verder krijg je voorafgaand aan het groepstraject een e-learning module (mp4 opname) van +/- 30 minuten om je alvast de eerste inzichten rond perfectionisme eigen te maken alsook het eerste deel van het digitale werkboek om door te nemen voor de start van het groepstraject.
Groepstraject. Het groepstraject bestaat vervolgens uit
Trainingsdag 1 van 9u – 16u30
E-learning module (mp4 opname) van +/- 2x 30 min. breinvriendelijk leven en werken
Trainingsdag 2 en 3 telkens van 9 – 12u30.
Next steps. Via een onlinegesprek van +/- 30 min 1 maand na de laatste trainingsdag bekijken we het individueel actieplan voor de komende periode.
We voorzien voldoende interactie, momenten van individuele reflectie, oefeningen en toepassen tijdens de sessie, alsook voldoende pauzes.
Je ontvangt verder een werkboek van +/- 100 pagina’s met inzichten, opdrachten voor persoonlijke reflectie en toepassing tijdens het traject. Dit werkboek ondersteunt het persoonlijk proces dat je doorloopt tijdens en na de sessies. Dit werkboek is ook het naslagwerk en actieplan om na dit traject zelf verder met het thema aan de slag te blijven gaan.
Verder krijg je verschillende tussentijdse reflectie- en toepassingsopdrachten via mail tijdens de training tot 1 maand na de training alsook verschillende audiofragmenten (aandachtoefeningen, ademhalingsoefening, relaxatie-oefening) van oefeningen die we (deels) tijdens de training doen zodat je deze ook tussen de sessies en nadien zelf verder kan inoefenen.
Data:
Kickoff: voorbereiding 30 nov - 1 – 2 dec
Trainingsdag 1: do 3 dec 2020 van 9- 16u30
Trainingsdag 2: di 15 dec 2020 van 9 – 12u30
Trainingsdag 3: do 7 jan 2021 van 9 – 12u 30
Next steps: februari 2021 (af te spreken in onderling overleg)
Platform:
Groepstraining via ZOOM
Digitaal materiaal via ZOHO bedrijfsplatform Fenrir Consult – Centrum voor Perfectionisme
Kostprijs:
Kostprijs = 475 euro voor particuliere deelname
Kostprijs = 475 euro ex BTW voor bedrijfsgerelateerde deelname (Factuur aanvragen)