Gratis

Dialoogcafé 'Op bezoek bij de dokter, in verschillende culturen'

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Krook

1 Miriam Makebaplein

9000 Gent

Belgium

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Een doktersbezoek ziet er in elke cultuur anders uit. Laat je inspireren en debatteer mee over het doktersbezoek van de toekomst in Gent.

Over dit evenement

Een doktersbezoek ziet er in elke cultuur anders uit. Tijdens dit Dialoogcafé komen drie getuigen ons vertellen hoe zo'n doktersbezoek eruit ziet in hun cultuur. Wist je bijvoorbeeld dat het beroep ‘huisarts’ niet overal gekend is. En dat sommige mensen versteld staan van het gemak waarmee een dokter medicijnen voorschrijft?

Laat je verrassen en inspireren. Daarna gaan we hierover met elkaar in gesprek. Hoe zou het ideale doktersbezoek er volgens jou moeten uitzien? Wat heb jij nodig om je veilig en begrepen te voelen door je arts? Dat zijn de vragen waarover we ons buigen. Presentator van dienst: Sara Logghe.

Opnieuw een stapje richting verstaanbare zorg voor alle Gentenaren. Want dat is de uitdaging van Comon (zie uitleg onderaan). Het doel van deze dialoogtafel? Meer inzicht krijgen in de communicatie tussen arts en patiënt in verschillende culturen en hopelijk hier enkele lessen uit trekken.

PROGRAMMA

Deel 1. Drie getuigen aan het woord (19u30 - 20u45)

Laat je inspireren door de verhalen van drie getuigen: Hasan Alkhalaf, Ebru Hacioglu en Adja Fatou Touré. Elk vertellen ze hoe een doktersbezoek eruit ziet in hun cultuur.

Deel 2. Dialoogtafels (20u45 - 22u)

Daarna neem je deel aan één van de dialoogtafels. Onder begeleiding van een gespreksleider brainstorm je samen met andere deelnemers over hoe het doktersbezoek van de toekomst er in de ideale omstandigheden zou uitzien.

UITDAGING: Verstaanbare gezondheidszorg voor iedereen

Verstaan mijn dokter en ik elkaar juist, als ik iets vertel over mijn zwangerschap? Ben ik de enige die eigenlijk geen snars begrijpt van mijn ontslagbrief in het ziekenhuis? En hoe krijg ik uitgelegd wat er precies verkeerd voelt aan die verzwikte enkel, als mijn Nederlands niet zo goed is? Miscommunicatie tussen arts en patiënt, omdat die andere woorden gebruikt, ligt aan de basis van veel gezondheidsproblemen: van het uitstellen van een doktersbezoek tot het niet nemen van medicatie, niet uitvoeren van kine oefeningen, niet weten bij welke zorgverlener je moet zijn voor wat, enz. Verstaanbaarheid is ook ingebed in verschillende contexten en culturen van mensen. Bijvoorbeeld bepaalde zaken/ziektes zijn taboe in sommige culturen. Of het woord ‘migraine’, dat wordt in elke cultuur anders uitgelegd.

Hoe maken we de gezondheidszorg verstaanbaar voor iedereen in onze superdiverse stad? Met deze uitdaging gaat Comon het komende jaar verder, om oplossingen te bedenken en te experimenteren, met technologie als deel van de oplossing.

EEN ORGANISATIE VAN

Deze activiteit wordt georganiseerd door Comon en Avansa regio Gent.

Comon is een collectief van wetenschappers, technologen en creatievelingen van Stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De Krook. Het doel? Van Gent een betere, aangenamere en wijzere stad maken. Met technologie als deel van de oplossing. Hoe? Door uitdagingen te verzamelen, te bespreken en te testen. Samen met alle Gentenaars.

Avansa regio Gent is één van de dertien Avansa-organisaties in Vlaanderen. We creëren, vaak in samenwerking met andere organisaties, een brede waaier aan leerrijke activiteiten. Tijdens deze activiteiten kunnen volwassenen elkaar ontmoeten, met elkaar van gedachten wisselen en van elkaar leren.

HOE KAN JE DEELNEMEN?

Door je in te schrijven via de groene knop 'Registreer' rechts bovenaan. Deelname is gratis. Een drankje is voorzien.

Wens je op de hoogte te blijven van nieuws van Comon over de verstaanbaarheid van de zorg in Gent? Klik hier om je in te schrijven op onze nieuwsbrief. We beloven je niet te spammen.

Privacy

We behandelen alle verzamelde persoonsgegevens vertrouwelijk. Door je in te schrijven voor dit evenement, verklaar je je akkoord met onze privacy policy


		Afbeelding van Dialoogcafé 'Op bezoek bij de dokter, in verschillende culturen'
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Krook

1 Miriam Makebaplein

9000 Gent

Belgium

Kaart bekijken

Organisator Comon

Organisator van Dialoogcafé 'Op bezoek bij de dokter, in verschillende culturen'

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen