BRIEVEN AAN DE STAD

Venster Acties en details

Verkoop beëindigd

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Republiek (voorlopig)

Sint-Jakobsstraat 36

8000 Brugge

Belgium

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
BRIEVEN AAN DE STAD

Over dit evenement

4 TALKS, 4 IDEEËN VOOR DE STAD

Hoe kunnen we door nieuwe samenwerkingen, het delen van dromen en ideeën maar ook slim ruimtegebruik, een innovatieve, minzame stadscultuur in Brugge genereren? De lezingenreeks ‘Brieven aan de stad’ geeft positieve impulsen, plannen en prikkels aan de Stad Brugge, aan haar beleid, haar bewoners, haar organisaties, bewonderaars en makers.

Brieven aan de Stad is een initiatief van De Republiek en Architectuuratelier Dertien12. Voor deze vierde editie bundelen we ook de krachten met Het Entrepot en Kaap. We engageerden dit keer vier sprekers die zich elk op hun beurt buigen over het thema ‘Ruimte maken voor creativiteit’.

Els Wuyts (co-curator Triënnale Brugge, mede-initiatiefnemer Salon blanc)

Els Wuyts is deel van het curatorial team voor Triënnale Brugge 2021 en engageert zich daarnaast voor initiatieven die ruimte bieden aan hedendaagse beeldende kunst. In haar thuisstad Oostende staat ze mee aan de wieg van de tentoonstellingsplek Salon blanc, waar regelmatig voor één dag presentatie- en ontmoetingsmomenten worden georganiseerd. Als hedendaagse variant op de saloncultuur van weleer, wordt een tijdelijke gelegenheid gecreeërd om kunstenaars en hun oeuvre anders te leren kennen of te ontdekken. Wat ondertussen in het kunstenveld omschreven wordt als een off-space blijkt het net als in vele steden en gemeenten een zinvol artistiek terrein naast de bestaande kaders en modellen. Een pleidooi dus voor experimentele plekken, lokale platforms of inspirerende voorstellen voor ruimte voor kunst.

Frieke Verlé (beeldend kunstenares, resident De Tank)

De 30-jarige kunstenares Frieke Verlé woont en werkt in Brugge. Zij is één van de eerste kunstenaars die de nood aan atelierruimte in Brugge bij Het Entrepot aanhaalde. Zij werd dan ook één van de eerste residenten in De Tank, waar zij nu haar praktijk als beeldend kunstenaar verder uitbreidt. Onlangs stelde zij tentoon in het Gezellehuis ([kap-cher] capture) en in de Stadshallen tijdens Sant 2020 (waar zij ook de Publieksprijs won). Daarnaast is Frieke ook medewerker bij De Batterie in Brugge, waar ze zich inzet op kunstparticipatie met jongeren.

Lennart Claeys (architectuuratelier Dertien12, nieuwe private resident Hof Bladelin)

Lennart Claeys vormt, samen met Tom Gantois en Peter Bernaerts, de drijvende kracht achter Architectuuratelier Dertien12 uit Brugge. Samen bouwen ze met volle goesting aan een hedendaagse (zee-)stad waar het fantastisch wonen, werken en ontspannen is. Hierbij stellen zij op een duurzame manier het geluk voorop van maatschappij, stad, wijk, straat en individu. Ze zijn experten in het verbouwen van stenen, maar minstens even nieuwsgierig naar het (ver)bouwen van een energieke mentaliteit in elk project. Binnenkort maken zij voor de Stad Brugge een nieuw ‘deelplan’ op en speciaal daarvoor nestelen ze zich als ‘private resident’ in de zolder en salons van het stadspaleis Hof Bladelin. Ze maken er tijd en ruimte om te werken, delen en experimenteren in het hàrt van de Stadsrepubliek.

Matthias Hoornaert (projectontwikkelaar CAAAP)

Met CAAAP zoekt Bruggeling Matthias Hoornaert als projectontwikkelaar niet alleen naar een meerwaarde voor mens en omgeving, maar ook naar een unieke identiteit voor elke toekomstige, stedelijke ontwikkeling. Het (al dan niet tijdelijk) opladen van toekomstige projectgronden door middel van publieke en creatieve functies is hierbij een win-win-visie, waar jonge ondernemers en lokale creatievelingen volop kansen krijgen en tegelijkertijd ruimte gegeven wordt aan stedelijke experimenten. Of: de toekomstige stad als proeftuin! De lokaalmarkt op de Abdijbekesite te Sint-Michiels is hiervan een mooi voorbeeld, maar vergeten we vooral ook deze zomer niet: toen maakte CAAAP het mee mogelijk dat onze stad er met KOER, ondanks COVID-19, er een sublieme zomertuin bij kreeg op de site Groenestraat.

Een organisatie van De Republiek en Architectuuratelier Dertien12 in samenwerking met Kaap en Het Entrepot. Deze editie van Brieven aan de Stad maakt deel uit van Punt 365, het traject met als doelstelling: ‘Ruimte maken voor creativiteit’.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Republiek (voorlopig)

Sint-Jakobsstraat 36

8000 Brugge

Belgium

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen